Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 13:41 2 769 0

Дариха на НВИМ знаме от Илинденското въстание

  • дариха-
  • нвим-
  • знаме-
  • илинденското-
  • въстание

То е съхранявано в продължение на 111 години от семейството на Анка Николова Хикимова-Колакова, потомка на българи от Егейска Македония

Дариха на НВИМ знаме от Илинденското въстание - 1
Снимка: БТА

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар е дарено на Националния военноисторически музей (НВИМ), съобщиха от музея.

То беше предадено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева на директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова днес, в 11 часа в Клуба на народния представител.

Знамето е дарение от Анка Николова Хикимова-Колакова, потомка на българи от Егейска Македония. То е съхранявано в продължение на 111 години в нейното семейство.

Директорът на НВИМ  благодари на Анка Николова Хикимова-Колакова за това, че нейното семейство е съхранило знамето през годините и за решението то да бъде предадено на музея.

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар ще заеме своето достойно място в милионния фонд на музея и ще допълни една от най-богатите колекции „Знамена“ – част от която са знамената на Илинденско-Преображенското въстание (1903) и знамената на Македоно-Одринското опълчение. Те, заедно с бойните – формени и неформени знамена на Българската армия, са част от безценното национално богатство, свързано с борбите и войните за национално обединение.  

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание (1903) в Енидже Вардар е ушито от учителката Мария Капитанчева през зимата на 1903 г. Пред него са се заклели 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов.

След въстанието знамето е спасено от отец  Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА