Last news in Fakti

4 Декември, 2014 20:29 1 434 1

И Театър "София" с писмо до Слави Бинев: Докажете културата си!

  • слави бинев-
  • театър "софия"-
  • открито писмо-
  • комисия-
  • творческите гилдии-
  • среща-
  • културата

От екипа питат депутата за комерсиализацията на театралната реформа, за ДДС върху книгите, за 10-те % за култура от хазарта и т.н.

След Младежкия театър „Николай Бинев“ и Малък градски театър „Зад канала“, и общинският Театър „София“ излезе с открито писмо по казуса Слави Бинев. То е адресирано до самия депутат от Патриотичния фронт, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до вицепремиера Румяна Бъчварова, като му задава въпроси какви конкретни намерения за промени и подобрения има в редица сфери на културата. 

„Водени от убеждението, че диалогът позволява да се разреши и най-трудният въпрос, изчакахме да чуем Вашите намерения като председател на Комисията за култура и медии към Народното събрание. Ще разрешите ли трупаните с години проблеми в тази важна сфера на обществения ни живот. Не бива да се учудвате от силната реакция на недоволство, тъй като Вашето име и това на голяма част от ръководената от вас Комисия до сега по никакъв начин не е свързвано с намерение да се работи за духовното израстване на нацията“, казва се в писмото.

Нещо повече – за съжаление, именно Вас и голяма част от колегите ви в тази комисия се разпознават като проводници на онова направление в обществения живот, което се маскира като изкуство и подменя истинските ценности. Затова искаме да чуем конкретни отговори на важните въпроси, които стоят пред Комисията по култура и медии и в това Народно събрание, изтъкват от трупата.

След като признавате, че не сте експерт в културната сфера и медиите питаме:

Кога и кой ще изработи културната стратегия на Р България, кои са хората, които ще съветват експертно членовете на Комисията за култура и медии, как ще се постигне увеличаване процентът от държавният бюджет за подкрепа и развитие на българската култура?

Знаете ли, че с настоящата реформа комерсиализирането на спектаклите стана масово, защото театрите са принудени да гонят брой билети, а не качеството. Наясно ли сте с това и дали имате идея да го промените?

Какви законови промени ще инициирате?

Какви действия ще предприемете за популяризиране постиженията на творците?

Как ще бъде осигурена свобода за медиите ?

На какъв принцип ще работите с творческите съюзи и съюзни организации?

Ще преосмислите ли данък ДДС върху книгата и учебниците?

Ще останат ли 10-те % за култура от приходите в хазарта?

Въпросите са много. Да започнем с тези.

Само категорични и разумни отговори могат да ни накарат да преглътнем поредното унижение от неглижирането на хората, призвани да се грижат за духовното бъдеще на нацията. Като поставяме тези искания, вярваме, че изразяваме тревогата на всички артисти и журналисти. Не молим, изискваме вашия работен план, защото вашите заплати идват и от нашия зле заплатен труд. Докажете културата си. Политиците трябва за знаят, че гласът на българските културни дейци може да стане толкова мощен, че да отприщи гражданското недоволство, категорични са от екипа на Театър „София“

В послепис към откритото писмо, Театър „София“ предлага в най-скоро време да бъде домакин на среща на представители на всички творчески гилдии и колеги, които работят в сферата на културата и медиите, за да обединят позициите и становищата си, както и бъдещите си общи действия. Артистите очакват предложения и на фейсбук страницата на Театър „София“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Слави принципно ми е неприятен эащото плюе по кумира ми Б.Борисов,но след като в името на парламентарната подкрепа на Фронта эа правителството е договорено и им е предоставено това министерско място,те са в правото си да наэначат ако искат и маймуна.Съэнават ли тия протестиращи артисти,че ако падне правителството съвсем няма да видят пари и ще им се эатворят театърчетата иэобщо?!Да не говорим че тогава дупенцата им ще хванат паяджина от глад:)