Last news in Fakti

5 Януари, 2015 12:12 1 580 0

Режисьорът Александър Морфов е новият временен директор на Народния театър

  • александър морфов-
  • директор-
  • временен-
  • народния театър-
  • академичната трупа-
  • спектакли-
  • емил бонев

Емил Бонев, който първоначално бе определен за поста, отказа

Режисьорът Александър Морфов е новият временен директор на Народния театър - 1
Александър Морфов

Режисьорът Александър Морфов е новият директор на Народния театър "Иван Вазов". Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Александър Морфов ще ръководи академичната трупа до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността "директор", съобщиха от МК.

Новото назначение се налага, тъй като доскорошният ръководител на Народния театър Павел Васев излезе в пенсия в средата на декември, а дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов” - режисьорът, драматург и актьор Емил Бонев, определен преди седмица за изпълняващ длъжността директор на Народния театър, благодари за поканата, но отказа, заявявайки, че няма да може да поеме поста.

Александър Морфов и преди за кратко е бил начело на първата ни трупа като директор – в периода 2000-2001 година, а в продължение на 5 години и доскоро бе главен режисьор там. Той подаде оставка преди около месец, по време на протестите на артисти и интелектуалци срещу кандидатурата на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия за култура и медии. Известният режисьор с този жест за пореден път изрази своето несъгласие с липса на достойна държавна политика по отношение на културата.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов тогава.

Самият Морфов засега все още не е коментирал дали приема назначението от министъра, срещу когото протестира. Назначението на Емил Бонев в началото също бе обявено официално от МК, но впоследствие се  разбра, че той не го е приел.

Александър Морфов е роден през 1960 г. в Ямбол. Завършил е НАТФИЗ "Кр. Сарафов" със специалност режисура за куклен театър при проф. Юлия Огнянова, а след това и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров.

Сред най-известните му спектакли на академичната сцена са „Дон Жуан“, „Дон Кихот“, „Бурята“, „Вълшебна нощ“, „На дъното“, "Декамерон, или кръв и страст по Бокачо", "Полет над кукувиче гнездо", "Животът е прекрасен" и, разбира се - "Хъшове"... За тях Морфов има множество театрални награди, както и за работите си в Русия, Израел и други страни. В момента в Народния театър той репетира "Одисей".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА