3 Февруари, 2015 19:50 1 741 0

Уникална арт изложба в Тайван на 85-годишна художничка

  • изложба-
  • тайван-
  • сюрреализъм-
  • абстрактен експресионизъм-
  • тайван-
  • yayoi kusama

Обявена за една от най-влиятелните художнички на 20в., Yayoi Kusama подготвя изложба в Тайван

На 7 февруари в Музея на изящните изкуства Kaohsiung в Тайван ще се състои изложбата „Сънят, който сънувах” на японския художничката Yayoi Kusama.  

На събитието ще бъдат показани около 120 еклектични творби,  чиито стил е запазена марка на художничката. Те ще бъдат разделени в шест категории, като ще бъдат представени и някои нови творби. Изложбата приключва на 17 май и отваря отново врати на 6 юни в тайванският Национален музей на изящните изкуства в град Тайчунг.

Генералният директор на правителственото бюро по културните въпроси в Kaohsiung изказа своята увереност, че „тази изложба ще разкрие повече на местните жители за творческият гений”.

Обявена за един от най-влиятелните художници на 20 век от британския ежедневник The Times, 85-годишната Kusama е прочута със своите постоянно присъстващи тикви и десен на точки в своите творби, както и с играта с цветовете и неконвенционалните си техники.

Самата Kusama описва себе си като „вманиачена художничка” и твърди, че когато твори, не се ограничава в рамките на определени форми и структури. Нейните произведения в сюрреализма, абстрактния емпресионизъм, минимализма и поп арта красят стените на близо 100 музея в световен мащаб.

Една от най-новите й творби носи наименованието "Dots Obsession, 2015 г." И представлява сложна инсталация, изградена от пунктирани балони, висящи от тавана и разположени на пода в различни позиции. Това кара зрителят да се изгуби в себе си и в света на експанзивните халюцинации.

Друга известна нейна творба е “Infinity Mirrored Room-Brilliance of the Souls”, създадена миналата година. Представлява стая, чиито тавани и стени са покрити с огледала и създават чувство за безкрайност. Последната е като ехо от дебютната творба на художничката през 1966 г. - “Love Forever”.

Но може би най-силната й работа е живописната серия "My Soul Eternal". За пръв път тя е показана преди 4 години в Лондон и представлява смесица от екстравагантни цветове, обрисуващи цикъла на живота – раждането и смъртта.

Това не е първото посещение на Kusama в Тайван. През 2013 г. тя пленява въображението и интереса на местните жители със своя шедьовър “Footprints of Life” на фестивала на изкуствата.

В знак на щедрост,  спонсорът на изложбата Advanced Semiconductor Engineering Inc. заяви, че лицата под 15 г.  ще се допускат безплатно.  Този жест със сигурност ще доведе до увеличаване на фенската маса на художничката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА