Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 12:55 1 702 0

Фортисимо Фамилия, Печенката и Тео Елмазов разказват приказки за перкусии

  • фортисимо фамилия-
  • концерт-
  • зала "българия"-
  • печенката-
  • деца-
  • "приказки за перкусии"-
  • ударните инструменти-
  • максим ешкенази

Детското желание за създаване на шум може да се превърне в красива музика

На 7 и 8 февруари (събота и неделя) зала „България“ ще бъде запленена от концерта на Фортисимо Фамилия „Приказки за перкусии“. Адриана Николова–Печенката, актьорът Теодор Елмазов и перкусионният ансамбъл Noble Drummers ще разкажат историята на ударните инструменти.

Всеки родител е усетил на свой гръб вроденото влечение на децата към барабанене по всевъзможни предмети у дома. Само че това първосигнално желание за създаване на шум може да се превърне в истински красива музика.

Ето защо Фортисимо Фамилия стартира цикъла за музикални инструменти през 2015 г. с един от най-атрактивните концерти, които влизат в програмата – „Приказки за перкусии”.

На сцената ще видите перкусионния ансамбъл Noble Drummers, създаден през 2011 г. с идеята да продължи традициите на "Полиритмия". Съставът изпълнява както популярни пиеси и музикални миниатюри за перкусионен ансамбъл, така и съвременни пиеси с авангардна техника, изразни средства и инструменти.

Освен с традиционните пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), ансамбълът планира да спечели децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни.

Заедно с Noble Drummers, за перкусиите ще разказва Теодор Елмазов, актьор от трупата на Народния театър. Родителите го познават като един от големите таланти на родното кино и театрална сцена („Дон Кихот”, „Хъшове”, „Ах, този джаз”, „Сирано Дьо Бержерак”), а децата са чували гласа му във филмчетата „Таласъми ООД“.

На сцената ще му партнира Адриана Николова–Печенката, която зрителите си спомнят с участието й в тийнейджърския концерт на Фортисимо Фамилия – “Love story”. За своята крехка възраст тя може да запише в биографията си първо място от третото световно по бийтбокс в Берлин, както и участия в много хитови песни.

7 и 8 февруари (събота и неделя), 11.00, 12.30 часа.
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 7 лв. 

Програмата на Максим Ешкенази Фортисимо Фамилия  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на Фортисимо Фамилия: чрез цикъл музикално-образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразен с етапите на детското развитие.

Фортисимо Фамилия се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА