10 Февруари, 2015 16:19 1 312 1

Литературен атлас за наследството на Тайнан

  • атлас-
  • литература-
  • тайван-
  • ученици-
  • гимназия

Той е изготвен от тайвански ученици, а сред авторите е и световноизвестният режисьор Анг Лий

Книга за литературното наследство на Тайнан бе публикувана наскоро в Тайван, което подчертава значението на южния град за автори от различни поколения и произход.

В книгата са събрани 11 автори от четири века, които са имали дълбока връзка с града. Публикацията е резултат от едногодишното сътрудничество между 30 ученици от Първа тайнанска гимназия. Тя се състои от повече от 250 000 думи, допълнена е със снимки и ръчно рисувани карти.

„Писателите са най-сигурният измерител за един град, тъй като техния живот и творби отразяват промените във времето, особено в развитието на литературния пейзаж”, заявява директорът на гимназията, който е и съветник по проекта. Сред авторите в него е и роденият тук днес световноизвестен режисьор и носител на награда "Оскар" Анг Лий.

„Книгата е посветена именно на тази тема, като едновременно с това позволява на читателите да научат повече за авторите и техните любими места, много от които са послужили като източници на вдъхновение за техните произведения. Тя също така функционира и като алтернативен пътеводител из тайванския град на културата”.

Директорът на гимназията споделя, че Тайнан отдавна е възприеман като голяма туристическа дестинация, заради своята история и кухня. „Вярвам, че книгата ще даде на посетителите възможност да погледнат на града от друга гледна точка”, добавя той, като призовава и други да последват примера и да създадат литературни атласи за местните общности.

Според него фактът, че книгата е резултат от усилията (научните изследвания, пътуванията и самото писане) именно на ученици, прави това начинание още по-значимо. „Проектът е дал възможност на тези все още прохождащи млади автори да се учат от опита на другите и по-добре да разбират културно-историческото наследство на града”, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bdfy

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=qrO4YZeyl0I