Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 18:12 1 261 0

Специална програма на Военноисторическия музей за Васил Левски

  • левски-
  • васил левски-
  • специална програма-
  • военноисторическия музей-
  • нвим

На 19 февруари 2015 г. от 10.00 ч. до 18.00 ч. по повод 142-рата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей (НВИМ) организира специална програма, с която ще припомни делото и завета на големия български революционер. Акцентът в нея ще бъде светлинна инсталация, посветена на нашето разбиране за Дякона днес.

В деня, в който отдаваме почит към Апостола, НВИМ ще представи и резултата от предизвикателството, което отправи към всички, които пожелаха да споделят своето усещане за него днес, използвайки само една дума.

Оформеният словесен портрет на Левски от най-популярните сред получените думи ще се трансформира по атрактивен и иновативен начин в специално изградена за повода светлинна инсталация. Тя ще оживи витрината с личните вещи на Апостола, които музеят има отговорността  да съхранява – косите, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер”, М 1870.
Интересен факт е, че броят на събраните най-популярни думи за Левски е 36 – точно на колкото години е бил обесен Дякона, а някои от най-често срещаните сред тях са България, герой, идеал, кауза, свобода.

През целия ден в НВИМ с ученици от столични училища на различни възрасти ще бъдат реализирани образователни програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес”, които представят неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал. Всички желаещи да чуят темата за Левски ще могат да го направят от 16.00 ч. без предварителна заявка и по стандартния ценоразпис за реализиране на образователна програма в НВИМ.

Гости на музея ще бъдат наследници на Васил Левски по линия на  сестра му Яна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА