Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 16:43 11 312 5

Драматургът Яна Борисова се отказва да се състезава за награда "Икар"

  • яна борисова-
  • саб-
  • "икар"-
  • награда-
  • номинация-
  • драматургът-
  • се отказва-
  • христо мутафчиев

Една от ролите в номинираната й пиеса е създадена специално за Христо Мутафчиев, а той е шеф на Съюза на артистите в България, който присъжда отличията

Драматургът Яна Борисова се отказва да се състезава за награда "Икар" - 1
Яна Борисова

Писмо от драматурга Яна Борисова, адресирано до шефа на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и до Гилдията на театроведите и драматурзите е получено днес в САБ, съобщиха оттам. То е по повод на номинацията на пиесата „За теб” за награда “Икар“ в категорията за драматургичен текст, която е вдъхновена от борбата на актьора Христо Мутафчиев с последиците от тежкия инсулт, който претърпя преди няколко години.

“За мен е огромна чест, че отново моя творба е номинирана за наградите „Икар”. Благодаря за оценката и комплимента към труда ми”, започва авторката на култовите театрални текстове „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“, „Хората от Оз“ и др.

И след това продължава: „Поради факта, че пиесата „За теб” и конкретно една от главните роли, е писана специално за актьора Христо Мутафчиев, който в момента изпълнява длъжността председател на Съюза на артистите в България, смятам за етично тази година да се оттегля от надпреварата за наградата „Икар” и този текст да остане само с номинация, която сама по себе си е достатъчна награда за мен като автор. Благодаря предварително за проявеното разбиране”, пише Яна Борисова.

По време на обявяването на тазгодишните претенденти за годишните награди на САБ „Икар“ в началото на януари Христо Мутафчиев и неговият заместник и шеф на актьорската гилдия към Съюза – Валентин Танев, заявиха, че са оттеглили от номинации всички спектакли, в които те имат някакво участие, за да не са в конфликт на интереси, но за пиесата „За теб“, която бе включена в тройката номинанти в категорията за най-добър драматургичен текст и самият Мутафчиев участва в постановката на режисьора Петър Кауков, така и не споменаха нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Много изстрадала и като на наркоманка е погледа на това момиче. Дано да не е второто.
  • 2 знайко

    0 0 Отговор
    а първото може ...
  • 3 василиса

    0 0 Отговор
    ами няма грим, затова ви се струва кофти
  • 4 досадно

    2 0 Отговор
    това момиче някой много сериозно го заблуждава, че е добр драматург.....скучни, тривиални текстове, прекопирани идеи оттук-оттам и много слаба фраза - безмислици и претенции - това са й писанията на момата...ако не беше онзи ляв бек - режисьорчето, никой нямаше да постави скучните й текстове...но българските театрали са твърде провинциални, за да го схванат....
  • 5 Самата истина

    2 0 Отговор
    "За теб" пиеса скучна и безинтересна.Рекламирана,хвалена и прехвалена,а в същност доста слаба и не запомняща се.От нищо нещо не може да стане ,каквито и напъни и трикове да се използват.Играта на артистите е поносима,но нищо повече.