Last news in Fakti

2 Април, 2015 15:14 1 120 0

Тайван с изложба за бита и културата на местните племена

  • тайван-
  • национален музей на тайван-
  • племена-
  • изложба-
  • аборигени-
  • артефакти-
  • академия синика

Събитието ще продължи до 30 август тази година

Изложба, посветена на бита и културата на различни местни племена в Тайван, живели по времето на династията Цин (1644-1911), е в ход в Националния музей на Тайван в столицата Тайпе. Събитието има за цел да вдъхнови обществото да се запознае с богатата история на коренното население на страната.

Изложбата разполага с четири исторически карти, артефакти като прибори за хранене и риболовни съоръжения, исторически документи. Ще бъдат проведени и мултимедийни демонстрации по племенните практики като ухажване и прибиране на реколтата.

„Животът на тези групи до голяма степен остава неизвестен за обществеността и изисква повече внимание”, заяви директорът на Националния музей Чен Ши-Мин. „Ние се стремим да се хвърли светлина върху този важен за историята период, като предлагаме статични дисплеи и иновативни експонати, стимулиращи сетивата на посетителите”, допълни той.

С подкрепата на Института по история и философия към Академия Синика, изложбата ще продължи до 30 август тази година. Един от акцентите е 17-метровата анимирана версия на картата на Kangxi, представляваща и най-ранната съществуваща цветна карта на страната. По думите на директора на музея, тя е достоверен запис, даващ точна информация за културното и географското развитие на близо 120 селища на различните тайвански племена.

На огромен интерес се радва и интерактивната игрова инсталация, която представя различните практики на местното население при лова на елени.

„Очакваме това иновативно по своята същност събитие да помогне за опознаването на всички култури на Тайван”, каза Чен, допълвайки: „Това е само една от многото запланувани културни инициативи на Националния музей на Тайван за следващите 12 месеца”.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА