Last news in Fakti

18 Май, 2015 21:07 1 287 0

Писма и документи на братя Грим в интернет

  • писма-
  • документи-
  • братя грим-
  • интернет

Няколко хиляди писма и документи на Братя Грим са на разположение в интернет, съобщава ДПА. Якоб и Вилхелм Грим са известни преди всичко като издатели на колекция от детски и семейни приказки.

Университетът в град Касел, Германия, заедно с държавния архив на провинция Хесен са дигитализирали около 37 000 документа от архива на семейство Грим. Сред многобройните писма има и текстове от Якоб Грим, в който той обяснява смисъла на конституцията, както и текст на Вилхелм Грим, в който разяснява участието си в протеста на „Гьотингенската седморка“. Братя Грим се присъединяват към петима от своите колеги-професори в университета в Гьотинген. Тази група става известна като „Гьотингенската седморка“.  Те протестират срещу крал Ернст Аугустус I Хановерски, когото обвиняват в нарушаване на конституцията на тази държава. Затова кралят ги уволнява.

Държавният архив на провинция Хесен е получил оригиналните документи през 1947 г. от Марко Плок, правнук на Вилхелм Грим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА