Last news in Fakti

8 Юни, 2022 12:58 922 2

Писма на велики писатели ще бъдат предложени на търг в Париж

  • писатели-
  • поети-
  • лична кореспонденция-
  • писма-
  • търг-
  • париж

Личната кореспонденция на авторите датира от 19 век

Писма на велики писатели ще бъдат предложени на търг в Париж - 1
Снимка: Shutterstock

Писма от велики френски писатели от 19-и век ще бъдат предложени на търг в Париж. Сред легендарните автори са Виктор Юго, Оноре дьо Балзак, Стендал, Гюстав Флобер, Жорж Санд, Шарл Бодлер, Пол Верлен, предава Дарик.

Писмата са част от колекцията на бившия университетски преподавател и любител на литературата Жан-Люк Мерсие и се предлагат за продан от аукционна къща "Корнет дьо Сен-Сир". Търгът ще се проведе на 9 юни.

Участниците в него ще могат да наддават за писмо от Виктор Юго, писано от Брюксел през 1866 г. до журналиста и почитател Огюст Вакри. Писмото - призив срещу прилагането на смъртно наказание, в което авторът на "Клетниците" се жалва, че "свободата е отричана навсякъде, идеалът е оскърбяван, а реакционерството процъфтява", е с оценка между 8000 и 10 000 евро.

Четири писма от Гюстав Флобер до бившата му любима Луиз Коле, писани в периода между 1846 г. и 1853 г., са оценени на до 15 000 евро всяко. В едно от тях Флобер казва по повод написването на романа "Мадам Бовари": "Никакъв лиризъм. Без разсъждения. Личността на автора отсъства. Ще бъде тъжно да се чете".

В писмо от 1868 г., адресирано до Флобер, Жорж Санд се оплаква, че той живее изолирано. "Ти, разгневен трубадур, подозирам, че се наслаждаваш на занаята повече от всичко на света", отбелязва Санд.

Двадесети век и особено сюрреализмът са добре представени в колекцията. Колаж на Андре Бретон, озаглавен "Призрачен екип", е оценен на между 10 000 и 15 000 евро, както и книга на английски за Салвадор Дали с посвещение, нарисувано от испанския художник.

Най-скъпият лот с оценка между 40 000 и 50 000 евро е оригинално издание на романа "Бреговете на Сирт" на Жулиен Гракх, придружено с писмо от автора до Жан-Люк Мерсие, в което той обяснява своя литературен проект.

Участниците ще могат да наддават и за оригинално издание на романа "Емануела" от Еманюел Арсан, с гола снимка на авторката от Пиер Молиние, оценено на между 7000 и 8000 евро.

На търга ще бъдат предложени общо 345 лота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозе Warburg у

    2 0 Отговор
    Искам да си купя писмата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, но не се продават - в музея са.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.