21 Май, 2015 02:00 1 345 0

Повечето мъже от Европа са потомци на три рода от бронзовата епоха

  • мъже-
  • бронзова епоха-
  • европа

Данните са от проучване на университета в Лестър

Повечето мъже от Европа са потомци на три рода от бронзовата епоха - 1
Снимка: БТА/AP

Повечето съвременни мъже в Европа са потомци на европейците от  три рода през бронзовата епоха, твърдят генетици от университета в Лестър, съобщи „Дейли Мейл“.

Това е станало възможно благодарение на лидерите и войните и тяхната активност, отнасяща се към демографския растеж, която е започнала преди 4000 години и е завършила при прехода между старата и новата ера. Данните от проучването са представени от изданието  Nature Communications.

Учените са работели с ДНК последователностите на Y хромозомите, които се предават от баща на синове.  В изследването са включени 334 мъже от Европа и Близкия Изток.  Новото семейно дърво на Европа показва, че 64% от съвременните мъже са потомци на три от най-младите клони на дървото.

Според професор Марк Джоблинг, който е ръководител на изследването, предците и на трите основни клона вероятно са могъщи лидери от раннобронзовата епоха. В този период започва разпространението на конната езда и модернизирането на оръжията. Доминиращите мъже в този период може да са отговорни моделите на Y хромозомата, които виждаме днес.

Генетиците са установили и че мъжката част от населението в цяла Европа рязко се е увеличило между второ хилядолетие пр.н.е и първи век от новата ера. Данните на митохондриалната ДНК, която дъщерите наследяват от майките си, показват много по-древен прираст на населението. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА