Last news in Fakti

22 Май, 2015 02:30 993 0

Поставят Хари Потър на оперна сцена

  • хари потър-
  • опера-
  • турция

Проектът е на турската академия Моцарт

Турската Академия Моцарт адаптира романите от поредицата Хари Потър за оперна сцена, съобщи „Хюриет“.

Академията е основана от музиканта  Илхан Синпир в Измир. През миналия септември тя направи подбор за хористи, танцьори и актьори. Впоследствие 80 възпитаника, които са били одобрени за обучение са получили роля  в спектакъла.

Либретото към операта е написано от Али Хоча, а режисьор е Мурат Гьоксу. В операта са включени главно сюжети от първата и последната книга от поредицата на Дж.К.Роулинг. Представлението ще е с времетраене от 75 минути.

Илхан Синпир припомня, че досега книгите за малкия магьосник не са били адаптирани за опера, макар че са много подходящи. Той се е свързал лично с Дж.К.Роулинг, която е дала разрешение за операта, при условие, че постъпленията от нея ще отидат в полза на децата. Първоначално Синпир е получил разрешение за едно представление, но след тежкия репитационен процес е успял да издейства разрешение за общо 6. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА