3 Юни, 2015 13:45 694 0

„Урок“ с две награди от „Златната липа 2015“

  • златната липа-
  • фестивал-
  • филми-
  • награди

Международното жури присъди на родната лента наградата за най-добър филм и за най-добра актриса

Филмът „Урок“ (България/Гърция) на младите автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов е безспорният победител в Третото издание на кинофестивала „Златната липа“. Международното жури с председател Станимир Трифонов и членове Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/ присъди наградата за най-добър филм на историята по действителен случай за учителка по английски език от малко българско градче, принудена да прекрачи границите на собствените си принципи и разбирания за честност, справедливост и морал.

Брилянтното изпълнение на Маргита Гошева в ролята на учителката Надежда и носи наградата на „Златната липа`2015“ за най-добра актриса.

Още два филма от 11-те ленти, състезавали се в конкурсната програма на фестивала тази година ще получат награди на церемонията по закриване на „Златната липа“ тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера.

С 2 награди ще си тръгне от Стара Загора и филмът „Ничие дете“ (Сърбия/Хърватия). Вук Ршумович получава наградата за най-добър режисьор, а изпълнителят на главната роля Денис Мурич за най-добър актьор (снимката вдясно).

Третият печеливш от официалната селекция на фестивала е турската история „Сивас“ (снимката вляво - бел.ред.). Филмът ще получи наградата на Съюза на българските филмови дейци.

На церемонията тази вечер официално ще бъде връчена и специалната награда на фестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното на големия български актьор Васил Михайлов. Веднага след церемонията ще бъде излъчен награденият филм „Урок“. Пропусналите да видят другия награден филм от фестивала – сърбо-хърватската лента „Ничие дете“, имат шанса да го направят от 21 часа в залата на библиотеката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА