Last news in Fakti

10 Август, 2015 15:51 1 540 0

Отново уникални открития на култовия комплекс „Глухите камъни“

  • уникални-
  • открития-
  • култовия комплекс-
  • глухите камъни

Вече втора седмица археолозите работят на скалния комплекс „Глухите камъни“. През тази година от проучванията /осма поред/ екипът, воден от д-р Георги Нехризов, стигна до разкриване на част от средновековния некропол, развил се около църквата на най-горната скална площадка, съобщи "Старият мост". При проучванията в северния сектор учените установиха, че в културните напластявания от ранната желязна епоха през Средновековието са вкопани гробове. Досега са разкрити четири – два на възрастни индивиди и два на деца на възраст 4-5 години. „Съдейки по накитите – гривни, обици, огърлици, гробовете са на жени и момичета. Гривните и обиците са изработени от сребро и бронз и са характерни за периода ХІ-ХІІ в. Особен интерес представлява едно герданче от раковини Cypraea moneta и стъклени мъниста, което беше открито на шията на един от детските скелети“, сподели д-р Нехризов, носител на наградата „Александър Фол“, която се присъжда на учени с принос в проучванията на тракийската култура.

През 2015 г. екипът предприе разширяване на проучваната площ в централния и южния сектор с цел изследване на културните останки от тракийския период. В западния сектор продължава проследяването на разкритата през миналия сезон средновековна крепостна стена.

До този момент находките са над 60. Всяка от епохите, през които култовият комплекс е функционирал, е представена със специфични предмети. От праисторическия период има оръдия, изработени от кост и рог на елен. Сред тракийските материали най-важни са една почти цяла и фрагменти от още две фибули, както и част от бронзов накит и бронзова монета от ІV в. пр. Хр. на гръцкия град Абдера. Разкриха се и три почти напълно съхранени керамични съда, които след реставрация могат да бъдат експонирани в музейна среда.

Изключително ценна като музеен експонат е една сребърна монета – денар на Римската република, сечен през 85 г. пр. Хр. На лицевата му страна е представена мъжка глава с атрибути на Меркурий, Нептун и Аполон, съответно крила, тризъбец и лавров венец, а на реверса – Виктория, управляваща квадрига (колесница с четири коня). Монетата е първата открита досега от този период. Тя носи важна научна информация и показва, че скалният комплекс Глухите камъни е функционирал и в периода на първите походи на римляните в тракийските земи.

Най-многобройни са находките от Средновековието – монети, върхове на стрели, част от бронзово кандило и множество фрагменти от керамични съдове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА