Last news in Fakti

20 Септември, 2022 11:41 4 223 6

Проф. Овчаров за новите открития в Перперикон

  • находки-
  • открития-
  • перперикон

Основните находки са около новия езически храм в олтара на Дионис от 3-4 в. от края на бронзовата епоха

Проф. Овчаров за новите открития в Перперикон - 1
Снимкa: БГНЕС

Проф. Николай Овчаров представи новите находки, открити при разкопки на Перперикон този сезон. Разкопките са завършили преди 10 дни, каза археологът на пресконференция в БТА.

Основните находки са около новия езически храм в олтара на Дионис от 3-4 в. от края на бронзовата епоха. Той е запазен уникално до 3 м височина, бил е преустроен, по-късно става склад с делви, а през 13-14 в. е преустроен в жилище, тъй като са се виждали само стените, обясни Овчаров.

Археолозите са впечатлени, че храмът е бил за правене на свещено вино, което се доказва от откритите интересни вани, тържествения вход с басейн, където хората са измивали ритуално ръцете. Николай Овчаров изтъкна, че правенето на свещено вино е култов процес при траките.

За най-уникална археологът смята откритата единствената по рода си сребърна камбана, предпазваща новооткрития езически храм от зли сили. Интересните находки са от различни периоди, първо в горното ниво, като сред тях са монети на Валентиан I от втората половина на 4 век, кръстчета и други, всички от 13-14 век.

Под тях има находки от втората половина на 4 век, на границата между християнството и езичеството. Там е открита камбаната, висока 8 см и тежаща повече от 300 грама. Целта ѝ била да прогонва злите сили. Там са открити и великолепни творения от бронз като лъв и Бог, които са имали фалостични форми, а на тях закачени камбани.

Такива са открити и пред портите на Прометей, когато вулканът Везувий е избухнал, сравни археологът. Овчаров е категоричен, че става дума за сакрално пространство. Според него, целият южен квартал на Перперикон е служил изцяло за култови цели.

В заключение проф. Овчаров припомни, че тази година археологическите разкопки са били пред провал заради спиране на държавното финансиране и благодари на община Кърджали, че е осигурила финансирането.

Догодина Овчаров предвижда цялостна работа през лятото и очаква след около 4-5 години да се открие целият храм Перперикон.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    8 7 Отговор
    И кво като ги откри,ляба и сирянту поскъпват..Давайба у "професорите" самовлюбени..Никс файда от Вас..
  • 2 Бая

    12 3 Отговор
    пари повлече !
  • 3 221122

    18 1 Отговор
    Никога няма да признаят , че България е една от най-старите държава в света!

    Коментиран от #5

  • 4 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Ахмммм в Европа, има енигма която е толкова вълнуваща, колкото Мачу Пикчу, но почти 7000 години по-стара?! По лошото е че преди по-малко от сто години хората все още нямаха представа. Защото е в България ,каква карикатура ,предполагам че повече знам от този професор с димплома а аз просто дървен професор и философ без диплом.Казвам го защото има много оскъдна информация за всичко няма значение на каква тема на български език,а този колко езика знае и каво е чел не е ясно ,но късмет хубаво е да се потърси помощ от чужди специалисти в тази наука.
  • 5 Соваж бейби

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "221122":

    По-впечатляващо,е именно руините на велик град, където е живяла една от най-великите и мистериозни цивилизации, съществували някога на Земята -траките.Друго сигурно нещо за това много мистериозно място е неговата необикновена енергия. Има хора, които, когато имат нужда да „презаредят батериите“, идват на Перперикон за една нощ под звездите,това ли е била причината „първите европейци” да изберат този хълм за своите свещени ритуали и траките да пазят строго своя олтар там, смятан за тяхна „душа”? Ако не, как са използвали Перперикон?Траките са имали представа за смъртта и живота, напълно противоположна на днешната ни, изплаквали са всичките си сълзи при раждането на деца, знаейки колко ще страда едно бебе в живота си и са организирали весели партита за мъртвите, за да отпразнуват прехода до единпо-добър живот.Така, когато траките ритуално убиват някого, се смята, че това е най-достойният и смел човек, тъй като той ще стане пратеник на боговете.Ще чакаме професора да ни даде отговори
  • 6 СЗО

    8 0 Отговор
    Малка подробност: до Везувий не е Прометей, а Помпей...