Last news in Fakti

12 Август, 2015 17:02 3 178 1

"Mercedes"-ът на Фердинанд в експозицията на Музея за история на София

  • "mercedes"-ът-
  • фердинанд-
  • експозицията-
  • музея за история на софия

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери подготовката на постоянната експозиция на Музея за история

Акцентът в експозицията на Музея за история на София този път ще е върху един от най-важните моменти в историята на града – избирането й за столица през 1879 г. и последвалите десетилетия до началото на войните 1912- 1918 г. Сред експонатите, които ще могат да се видят са неолитно жилище, икони от Средновековието, златна каляската, принадлежала на френската кралица Мария-Антоанета, която Фердинанд получава подарък за сватбата си от своята майка, мерцедеса на Фердинанд, оригинални мебели от началото на ХХ век, като сред тях и принадлежали на Константин Стоилов. Софийската улица, Държавни и общински институции, Домът и облеклото на софиянеца, Културен живот и свободно време на софиянци – това са част от основните теми.

Днес, кметът на София Йорданка Фандъкова провери подготовката за постоянната експозиция на Музея за история на София. В момента се извършва монтиране на оборудването и реставрация на част от експонатите от постоянната изложба. Музейна експозиция, ще бъде открита за празника на града 17 септември в сградата на бившата Минерална баня. Експозицията обхваща периода от неолита до 40-те години на XX в. Това каза днес кметът Йорданка Фандъкова.

Музеят ще бъде разположен на площ от над 7 000 кв. м площ в сградата на Централната минерална баня, която е реставрирана. Решението за превръщането на част от сградата в музей е взето през 1997г.

Откриването на музея за историята на София е една задача, която беше изключително важна за града, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Музеят за история на София има много интересна и сложна история. Дълги години функционира без да има сграда. Идеята за създаване музей на града е взета през 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. Постоянна експозиция се открива на 1 декември 1941 г. в сградата на пл.”Бански” № 3, но за съжаление просъществува много кратко – до бомбардировките по време на Втората световна война, когато сградата на музея е засегната. През следващите десетилетия музеят развива многостранна дейност по опазване на културното наследство, но без музейна експозиционна площ. Междувременно той нараства и понастоящем наброява около 120 хил. Изпълнението на проекта за адаптация на сградата на Централната минерална баня в Музей приключи през 2014 г. Строително-монтажните и реставрационни дейности са около 6 милиона лева, като от тях 4,8 милиона лева са от Оперативна програма „Регионално развитие“, а 1,2 милиона е собственото финансиране на Столична община. Преди това по програма Красива България, 2004-2005 г. са дадени около 1,1 милион лева. За постоянната експозиция финансирането е 1,3 милиона лева, осигурени от общината.


  
В музея ще има две зали за временни изложби, учебен музей за деца


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Татяна Стоева

    0 0 Отговор
    Едва ли на друго място по света затварят лековит извор и от древна баня правят музей, вместо да използват природните дадености и съществуващата база за да изградят мадерен спа център за полза на здрави и болни жители и гости на града.