Last news in Fakti

30 Май, 2024 12:57 2 193 39

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I

  • цар фердинанд-
  • фердинанд-
  • завръщане-
  • живот-
  • управление-
  • монарх-
  • история

Фердинанд застава начело на България през 1887 г.

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I - 1
Снимки: БГНЕС

Тленните останки на цар Фердинанд I (1861-1948 г.), който обяви независимостта през 1908 г. и е в основата на модернизацията и европеизацията на България, се завръщат на родна земя, за да бъдат положени завинаги в построения от него дворец „Врана“.

Това се случва почти 76 години след неговата кончина, припомня в. Струма.

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I

Нека се запознаем с някои от важните факти от живота на цар Фердинанд:

Принц Фердинанд Сакскобургготски е роден на 26 февруари 1861 г. в столицата на Австрийската империя Виена. Той е представител на католическия клон на Сакскобургготската династия, която през XIX век управлява няколко монархии в Европа – Великобритания, Белгия, Португалия и от 1887 г. България. Неговата майка принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска е дъщеря на последния френски крал Луи-Филип.

Именно тя насърчава амбицията му да заеме българския престол и инвестира милиони златни франкове за модернизацията на България.

Цар Фердинанд I е единственият балкански монарх с толкова аристократично потекло, който едновременно е пряк наследник на френския крал Анри IV и на австрийската императрица Мария-Терезия Хабсбургска. Той произхожда и от един от най-древните германски родове – Витините.

Бъдещият български владетел е добре образован, прави изследвания и научни командировки, открива птици и растения, които носят неговото име. Чете на 7 езика и пише на 5.

През 1887 г. княз Фердинанд застава начело на България.

Това е един много труден период, в който руската пропаганда срещу него е много силна, а западните сили не искат да влизат в конфликт с Русия. Кризи, конфликти, убийства, режимът на Стамболов всичко това няма как да не рефлектира върху младия княз.

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I

Признанието от Русия идва едва в средата на 90-те години, когато престолонаследникът княз Борис Търновски е кръстен в православната вяра, а за негов кръстник е избран руският император Николай II. Тогава Фердинанд пренебрегва римския папа Лъв XIII и съпругата си княгиня Мария Луиза и сменя вероизповеданието на престолонаследника Борис като издава манифест за православното му кръщение. Манифестът е прочетен в парламента от министър-председателя Константин Стоилов. Кръщението е извършено на 2 февруари 1896 г. в църквата „Света Неделя“ от българския Екзарх Йосиф I.

Цар Фердинанд I e една от най-противоречивите личности в най-новата ни история. В документите от онази епоха се признават много негови ценни качества като добър дипломат, изключително гъвкав и умел политик. И в същото време човек с болезнени амбиции – високомерие, високо самочувствие стигащо понякога до грандомания.

Но цар Фердинанд I е преди всичко модернизатор, който има желание да издигне България в Европа не само с по-големите граници, а с издигането на нейните институции. Той поощрява БАН, създава Природонаучния музей, системата от царски научни институти и музеи, поощрява художници и писатели, които изпраща в чужбина със стипендии.

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I

Страната ни изживява стопански подем, строят се железници, фабрики, пристанища, обществени сгради.

Това е равносметката от четвърт век управление, който се отбелязва през 1912 г., когато избухва Първата балканска война и България с малки прекъсвания воюва за националното си обединение до края на 1918 г., когато претърпява поражение в Първата световна война.

Авантюрата от 1913 г. и последвалото поражение в Голямата война ще зачеркнат всичките му постижения. И за един дълъг период от време монархът ще бъде набеден за виновник за всички беди на България.

Проблеми и противоречия

Българската историография разглежда цар Фердинанд като противоречива личност. От една страна се изтъкват заслугите му за утвърждаването и издигането на Третата българска държава, както и за нейната независимост. От друга страна Фердинанд носи трудно оспорима вина за катастрофалното по своите последици участие на България в Междусъюзническата и Първата световна война, които костват на страната стотици хиляди жертви и тежки териториални и финансови загуби.

Цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си – бъдещият цар Борис III, и напуска страната. Установява се в град Кобург, Германия, където живее до смъртта си. Именно от там пристигат и тленните останки на покойния владетел. Фердинанд никога не е допуснат да посети отново България, въпреки многократните му настоявания, особено през 1937 г. при раждането на внука му – престолонаследника княз Симеон Търновски (Симеон Сакскобургготски).

Той има зад гърба си три брака. Първият му брак е с италианската принцеса Мария-Луиза Бурбон-Пармска, от която има 4 деца – цар Борис III, княз Кирил Преславски, княгиня Евдокия и княгиня Надежда. Княгиня Мария-Луиза умира вследствие на усложнения след раждането на последната им дъщеря. Вторият брак на Фердинанд на 28 февруари 1908 г. в гр. Кобург, Германия, е с германската принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц (1860 – 1917), от която няма деца. Третият му брак е с Алжбета Брезакова, неговата словашка камериерка.

Какво знаем за живота и управлението на цар Фердинанд I

Фердинанд I умира на 87 години на 10 септември 1948 г., надживял смъртта на двамата си синове и края на династията в България. На смъртния одър задава сърцераздирателния въпрос на адютанта си генерал Петър Ганчев: „Кога заминаваме за България?“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем

    35 4 Отговор
    че са го завлекли тук и са го набедили за цар. Преди това е бил само княз.

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Знаем

    29 1 Отговор
    Не е било като управлението на Цар Калоян l
  • 3 ТаУмВзе

    41 5 Отговор
    Тва НЕ Е БЪЛГАРСКИ ЦАР БРЕЕЕ!
  • 4 Тома

    43 2 Отговор
    Знаем че е бил номер едно по пиене комар и леки жени

    Коментиран от #7

  • 5 Бонев

    26 2 Отговор
    Четох,четох ама за пожизнената пенсия от Германия не можах да прочета.
  • 6 пешо

    33 2 Отговор
    кой ни натресе куборгите

    Коментиран от #30

  • 7 пешо

    39 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    сегашния Симеон е същия като дядо си
  • 8 Механик

    46 4 Отговор
    Занем че е небългарин. Че е НАЗНАЧЕН за цар. Че е докарал 2 национални катастрофи. Че сме плащали репрации заради него. Че е бил небинарен. Че е обичал "плътските удоволствия" и с двата пола. Че е бил пиянка и скандалджия.
    Какво друг да знаем?

    Коментиран от #27

  • 9 гражданин

    35 2 Отговор
    Само не знаем кой е крал повече , той или банският мушингер!!

    Коментиран от #31

  • 10 Софийски

    10 37 Отговор
    Българинът не знае нищо за живота на монарха, бледи познания от изкривена комунистическа литература и фалшиви историци. То не че в момента царя не е заобиколен отново от придворни ли за чи, книги пишат, трагедия.

    Коментиран от #13

  • 11 Мнение

    24 2 Отговор
    Че си е падал по млади пфицерчета и че е носил женски дрехи!

    Коментиран от #17

  • 12 Абсолютно!

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем":

    Да си спомним и репликата на Ст.Стамболов за този набеден "държавник" /впрочем, Стамболов плати с главата си за тази си грещка/. Фердинанд е направил едно наистина добро дело - внесъл е двойка чайки и сега поколенията им са атракция по северното ни крайбережие - но е и абсолютният автор на двете национални катастрофи, за което му посрещнаха кокалите с военни почести... Впрочем - как ли се чувстват днес наследниците на тези, чиито родни места останаха на запад от българската територия след царстването на "НЦВ" Фердинанд? Ами не са чувстват българи, независимо как се чувстват....

    Коментиран от #25

  • 13 Не знам дали е нищо,

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Софийски":

    но това, което знам, не го представя в благоприятна светлина...
  • 14 Мъдрият

    10 19 Отговор
    Това, че Фердинанд(въпреки, че е бил католик) е наредил синът му цар Борис III да се кръсти в Православната вяра е много добро и мъдро дело!

    И по принцип Фердинанд е обичал България и е искал България да бъде силна и независима държава, и да си върнем всички територии! Тоест идеите му са били добри - лошо е, че не е преценил правилно силите ни и е започнал война на всички фронтове, и в крайна сметка сме загубили!

    Но, ако беше успял - щяхме да бъдем отново Велика България!

    Коментиран от #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Феликс Дж

    20 3 Отговор
    НЕПРОТИВОРЕЧИВА и отявлено АНТИБЪЛГАРСКА дейност.
  • 17 Феликс Дж

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    Сериозен аргумент днес да му се отдаде ЗАСЛУЖЕНА почит.
  • 18 Джендър I

    15 4 Отговор
    знаем че е плююял сичко от пеперудки до пеперудковци, дьебь и гейтако мазен
  • 19 Май ка ви да е, ба

    23 6 Отговор
    знаем, че ни е докарал две национални катастрофи, бедност, бежанци, териториални загуби и вечен конфликт с всички съседни държави. Дано се пържи в пъкъла заедно с всичките си наследници и почитатели.
  • 20 Хейт

    20 4 Отговор
    Знаем, че първото нещо щом се укрепва на власт е да отстрани бившите революционери като Стамболов и Захари Стоянов, за да не му мътят водата. И двамата умират при "неизяснени" обстоятелства. После ги заменя с жалки корумпирани душици, които логично довеждат страната до катастрофа.
  • 21 Бате Венци от Славия - сикаджията

    14 5 Отговор
    Знаем, че е бил ХОМОСЕКСУАЛИСТ.
  • 22 СИМО

    3 6 Отговор
    Именно тя насърчава амбицията му да заеме българския престол и инвестира милиони златни франкове за модернизацията на България!?!?!? Бе вие нормални ли сте?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо Бохо

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем":

    Също така знаем, че в мразел българите, българският народ и е бил заобграден от купчина верни псета. Това знаем със сигурност.
  • 25 Хохо Бохо

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Абсолютно!":

    Освен, че убива Стамболов се е погрижил втори такъв да няма в българската политика ....и така до ден днешен
  • 26 Какво знаем

    10 2 Отговор
    Две национални катастрофи и хиляди убити. Това знаем.
  • 27 Също така

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Знаем, че до към 1980 г. Сме плащали репарации заради друг от фамилията и трети от фамилията ни оправя 800 дни, взе земи и имоти, които не са негови и изсече едни гори. Сега е ред да реабилитират фашистката власт преди 1944 г. И да нарекат тогавашния период най светлия период в новата ни история.

    Коментиран от #32

  • 28 Аз съм от СССР

    11 3 Отговор
    Това е човекът който ни вкарва във първата световна война на страната на нациска Германия а преди това сме неутрална държава като Турция и много други държави.
  • 29 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мъдрият":

    Кръстил го е заради изискванията на Конституцията.И особено е обичал богатствата,разкоша и задоволяването на всякакви капризи от България.Любовта му е била толкова силна към българското,че си тръгва с вагони натоварени от България,сигурно да гледа ограбеното и да плаче по изгубеното.
  • 30 българин

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    колкото и да е странно, руснаците. От тяхното съгласие е зависило и тъй като е бил роднина на тяхното царско семейство са се съгласили, защото са знаели, че ще е послушен.

    Коментиран от #37

  • 31 българин

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "гражданин":

    Ааааа, банският няма стигане. Събрал е за хилядолетия напред.
  • 32 уйко калеко

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Също така":

    Тази година юни месец изтича 60 годишния договор с ГЪРЦИЯ .Според него страната ни всяка година осигурява 187 000 000 куб метра вода годишно на гърците при минимум обезпеченост 80%.Водата се подава от язовирите на река АРДА.През 1964 г. НРБ сключва договор с ГЪРЦИЯ по този начин да се изплащат репарации останали от ВСВ.

    Коментиран от #38

  • 33 Стършел

    9 1 Отговор
    Симеончо също много му се надявахме, а се оказа абсолютно зависим измекяр! Явно са им такива гените. Само баща му май е бил по-читав.
  • 34 незнайко

    7 5 Отговор
    Знаем, че сме продажници и този е един от тях ! Георги Димитров е БЪЛГАРИН, но го изпратихме в небитието а този не е българин и ни го натрапват незнайно защо !!!
  • 35 Гражданин

    11 4 Отговор
    Тази фамилия носи само неприятности и загуби на България.
  • 36 Гост

    2 0 Отговор
    И тук се пита: защо им е било на Сакскобургите да инвестират милиони златни франка в България? Каква им е тя? И защо начело на България застава чужденец, а не българин?
  • 37 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "българин":

    Толкова е бил послушен към руснаците, че застава срещу тях, на страната на немците. Абе, вие нормални ли сте? Сакскобургите ни е насаден от Европейските нации, като противовес срещу решението на Русия България да се простира на три морета, както е била по Санстефанският договор. Това изобщо не устройва Европа и тя започва кампания, довела до разцепването ни на три части с Берлинският договор.
  • 38 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "уйко калеко":

    Мислиш ли, че нашите послушковци няма да клекнат за още 100 годишен договор, който няма да ни донесе никакви ползи? Достатъчно е само Кени или Галка да вдигнат телефона.
  • 39 Фердинанд българоубиец

    4 0 Отговор
    Едно от хобитата ми е да снимам военни паметници. След известно време установих, че в периода 1912-1918г. от всяко село, градче, паланка има загинали десетки Българи във войните на фердинанд. Малка справка ми показа, че всеки трети Български мъж е бил убит под мъдрото ръководство на българоубиеца фердинанд.