Last news in Fakti

10 Май, 2012 12:52 805 0

Плоча от времето на Фердинанд в НИМ

  • мраморна плоча-
  • фердинанд-
  • ним

В Националния исторически музей постъпи за откупка от частно лице мраморна плоча с размери 90 х 60 см., на която в красив калиграфски стил е изчукан следния текст: „На 1912 година двадесет и пет от царуването на Негово Величество Фердинанд Първи, цар на Третото Българско  царство биде започнато възобновлението на тоя стародавен храм дето преди 726 години Асен І провъзгласи свободата на Второто българско царство”
Надписът е бил поставен, очевидно, пред развалините на храма „Св.Димитър” във Велико Търново, тъй като контекста на разказа е недвусмислен. От историческите хроники знаем, че той е построен действително от братята Асен и Теодор 726 години преди 1912 г. и в него е обявена българската независимост.
От този надпис става ясно, че в 1912 г. е започнало възстановяването на храма, срутен по време на турското робство. Но вероятно започналите през тази година войни за национално обединение и унищожителното земетресение през 1913 г. са спрели възстановителните работи. Както е известно, храма бе възстановен едва за 1300 годишнината на България.
Националният исторически музей ще предложи на Община Търново да постави надписа на избрано от нея място в храма или пред него.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА