Last news in Fakti

19 Август, 2015 07:44 917 0

Над 52 000 души са посетили "Квадрат 500" досега

  • квадрат 500-
  • 52 000 души-
  • посетили-
  • посещения
Над 52 000 души са посетили "Квадрат 500" досега - 1
Снимки: МК

Над 52 000 посетители видяха и оцениха представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500“ в София от откриването й в края на месец май 2015 година, съобщиха от ръководството на Националната ни галерия.   

Така например само в деня със свободен вход в „Квадрат 500“ - 13 август 2015 г., повече от 3 500 души посетиха Национална галерия „Квадрат 500“, допълват от галерията. Повечето от тях дойдоха в новия ни музей в обявения ден с безплатен вход специално за да видят и прочутата символистична монументална картина “Луцифер” на немския художник Франц фон Щук (1863–1928) – произведението с най-много участия в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.  Както е известно, само допреди няколко седмици знаковата творба на Щук се намираше в Двореца „Роверела“ в Ровиго (Италия) в изложбата „Демоните на модернизма“, но сега отново е в представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500“. Произведението на Щук неизменно и навсякъде по света привлича интереса на ценителите на изкуството със своето дълбоко философско представяне на драматичния сюжет за падналия ангел.

От Националната ни галерия напомнят, че и занапред „Квадрат 500“ ще е с вход свободен във втория четвъртък на всеки месец. Следващият ден с безплатен вход в „Квадрат 500“ ще е на 10 септември 2015 г. Очаква се и тогава отново стотици столичани и гости на града ни да използват възможността в деня със свободен вход да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата ни Национална галерия "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост, в съпоставка с европейските и световните тенденции. В представителната експозиция е включена само част от колекцията на националната ни галерия, която наброява над 42 000 творби. Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА