Last news in Fakti

24 Август, 2015 09:27 1 509 0

Застрашени са стенописи на Захари Зограф

  • стенописи-
  • застрашени-
  • захари зограф-
  • бачковски манастир-
  • св. никола

За ремонта са необходими около 55 хиляди лева

Застрашени са стенописи на Захари Зограф - 1
Църквата „Св. Никола“

Спешен ремонт е необходим на църквата „Свети Никола” в Бачковския манастир. Ако покривът на храма не бъде поправен, има опасност да бъдат повредени току-що реставрираните стенописи на Захари Зограф.

В храм „Свети Никола” Захари Зограф прави първия си голям стенописен ансамбъл, с прочутия „Страшен съд”. Заради течовете от покрива, стените се навлажняват и има реална опасност дъждовете да увредят  стенописите, които бяха изцяло реставрирани миналата година.

"Водим в момента преговори с три фирми, които да ни предоставят ламарина, за да можем съответно от там нататък да продължим. След което най-накрая ще се изчисти църквата с водна струя, ще има отново замазка, съобщи пред БНТ архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир.

За ремонта са необходими около 55 хиляди лева. Далеч по-мащабно и скъпо ще е обновяването на централната църква в манастирския комплекс „Успение Богородично”. Стенописите й са силно опушени, а някои от тях почти заличени от влагата. За реставрацията има проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Когато министърът на културата го качи на редовно заседание на МС, за да се одобри плана за реставрация, ще пристъпим към реставрация и на голямата църква", – посочи архимандрит Симон.

В най-старата манастирска църква, „Свети Архангели”, стенописите също се нуждаят от почистване и реставрация. В светата обител се надяват част от ремонтите да бъдат направени с европейско финансиране. Но се търсят и други средства.

Следващата седмица, пловдивският общински съвет ще гласува отпускането на 52 хиляди лева за належащите ремонти в Бачковския манастир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА