Last news in Fakti

7 Септември, 2015 16:04 1 834 0

Край Стоунхендж откриха гигантска ритуална структура

  • стоунхендж-
  • откриха-
  • структура

Тя е на поне 4000 години

Край Стоунхендж откриха гигантска ритуална структура - 1
Снимка: БТА/AP

Край останките на Стоунхендж бе открита гигантска ритуална структура от неолита, съобщи британското издание „Телеграф“.

Структурата е изградена от камъни с височина до 4.5 метра. Монолитите се намират на дълбочина от 90 см. и са открити с помощта на радари. Археолозите предполагат, че в миналото те не са били подредени в кръг, подобно на Стоунхендж, а са се издигали в права линия и са маркирали пътя на поклонниците.

Находката е направена в областта Дарингтън Уолс, където има кръгли валове, които ограждат Стоунхендж. Още през 19-ти век някои учени са били изненадани, че една от стените на валовете се простира по права линия.

Сега се оказва, че този район е неразделна част от гигантски полумесец, оформен от камъни. Счита се, че находката е на 4500 години. Учени са установили, че Стоунхендж не е просто изолиран паметник, а само част от огромен комплекс от светилища, надгробни могили и места за саможертва. В околността на известните мегалити са открити 17 неидентифицирани религиозни паметници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА