Last news in Fakti

17 Септември, 2015 03:00 1 501 1

Американците са впечатлени от Севт Трети

  • севт-
  • изложба-
  • впечатлени-
  • пол гети

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН, която бе видяна и оценена от няколко милиона посетители в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, вече повече от месец и половина продължава да се радва на огромен интерес и в престижния американски музей „Пол Гети”.

Безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. е изложен сред експонатите на изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която ще гостува в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г.   

Великолепната бронзова глава на Севт Трети - шедьовър и чудо на античното изкуство, наскоро впечатли и британския вестник "Гардиън", който публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. Преди броени дни възторжена рецензия за изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят" се появи и във вестник „Питсбърг Пост-Газет” (Pittsburgh Post-Gazette), който излиза в Питсбърг,  вторият по големина град в щата Пенсилвания, САЩ. В публикацията на журналистката Мери Ленърд в „Питсбърг Поуст-Газет” - „Изложба на съкровища от Средиземноморието” /”Treasures from the Mediterranean featured in exhibit”/, специално се изтъква, че бронзовият портрет, открит през 2004 г. по време на разкопки близо до град Шипка в България и за който се предполага, че изобразява владетеля на древното Одриско царство в Тракия Севт III, е наистина забележителен. Авторката на статията е особено впечатлена от волевото лице на одриския цар и от майсторството на скулптора, изваял в детайли неговата вълниста брада и къдрава коса, свъсени вежди и алабастрови очи със запазени стъклени зеници и ириси с цвят на кафе.

Древният артефакт ще радва и впечатлява посетителите в прочутия американски музей още месец и половина – бронзовата глава на тракийския владетел Севт III е сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар е качена и на сайта на музея „Пол Гети”.

Организатори на изключителната изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която ще гостува в американския музей до 1 ноември 2015 г., са музеят „Пол Гети”, Фондация „Palazzo Strozzi” – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ. Спонсор на изложбата е Bank of America.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кубрат

    0 0 Отговор
    изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят" - ха сега какво е това заглавие? нема ли нещо за Бугари, ами пак елини... така нема кой да ни уважава