Last news in Fakti

27 Септември, 2011 18:20 5 202 0

Килиите на ДС на "Московска" 5 стават музей

  • дс-
  • музей
Килиите на ДС на "Московска" 5 стават музей - 1
Мартин Иванов / Снимка: БГНЕС

"В мазето на "Московска" 5 най-добре, човек можеше истината сам да прозре". Фрагментът е от позабравената песен на Георги Минчев "Музикантска съдба".

По-старите поколения добре помнят смисъла й – песента разказва за разпитите, които са се провеждали в мазето на бившата "Държавна сигурност" на ул. "Московска" 5 в центъра на София, предаде БГНЕС.

Сега Държавна агенция "Архиви" има намеренията да превърне помещенията на бившите служби в музей. Председателят на агенцията Мартин Иванов обясни, че целта на бъдещия музей няма да бъде пресъздаването на терора, нито пък някаква възхвала на "Държавна сигурност". "В масовото съзнание "Московска" 5 остава като един символ на тоталитарната репресия", коментира той. Според него, обаче музеят трябва да пресъздава не репресиите, а дейността на самата институция.

От агенцията се обръщат с молба към всички репресирани и към тези, които по някакъв начин са били част от апарата на ДС да изпратят личните си истории. "20 години след началото на промените е крайно време, да се обърне тази страница от близката ни история, за да може обществото постепенно да започне да изгражда имунитет", обясни Иванов.

Музеят ще стъпи, както върху богатата документация, с която разполага агенцията, така и върху съхранените от отделни фондове и музеи, предмети. Килиите няма да бъдат възстановени цялостно. Днес за първи път в тях влязоха журналисти, без да бъдат арестувани. Миналото ще бъде представено по интерактивен начин, така че периодът 1944-1989 - та година да стане по-интересен за младото поколение. Партньори на архивната агенция са Музеят на МВР и Музеят на социалистическото изкуство. Очаква се скоро да бъде инициирана публична дискусия, за да се конкретизира концепцията на музейната експозиция. Музеят ще бъде открит до една година.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА