Last news in Fakti

8 Декември, 2015 07:45 6 706 1

Магарето и жената

  • магарето-
  • жената-
  • иван яхнаджиев-
  • мерлин арно

Изложбата е на Иван Яхнаджиев или българският Матиас, един от най-скандалните творци

Магарето и жената - 1

Изложбата "Магарето и жената" ще се открие на 9.12.2015г в зала "България" - Партер  фоайе от 18 часа. Мерлин Арно ще бъде модела на Иван Яхнаджиев - Боди - Арт. Ще участват солистите от концерта, който ще бъде от 19 часа  "Усещане за.... танго" със специалното участие на Матиас Гонзалес - бандонеон  - Аржентина и Иван Пенчев - цигулка.

Често го наричат ексцентрик. Щурите му идеи не харесват на всеки. Защото Иван Яхнаджиев е ярък и неординерен художник, прави първи изкуството бодиард в България през 80 - години. Невъзможно му е да влезе в рамките на общоприетото. Досущ като картините, които рисува.

Едни са луди по пъстроцветните му платна, отнасят ги със себе си през граници и океани, други не са в състояние да поемат толкова голяма доза абстрактност. По-лесно им е да се съгласят с принципа онова, което не разбирам, просто не съществува. А неговият начин на мислене и на живот е такъв. Затворете го в стая с бели стени, той ще нарисува най-ярката и пъстроцветна картина. Защото багрите са вътре в него. Мистиката на изкуството е в душата му.

Иван Яхнаджиев е художник авангардис наричан „българския Матис”. Един от най-скандалните български художници. Зад славата му на артист с щури идеи се крие един добър човек, истински сладкодумник, който може увлекателно и неусетно да те въведе в приказния си и неуловим свят. Завършва ВИИИ „Николай Павлович”, специалност живопис при големия живописец Дечко Узунов. Художникът  веднага след завършване участва в общи художествени изложби в страната и чужбина. Негови творби  притежават Маргарет Тачър, Берлускони, НХГ, СГХГ, НИМ, градските галерии във Варна, Благоевград, Габрово както и в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония. 

Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта, фигуралната композиция. Има награда за миниатюра в Амстердам и специален приз  за композиция и време във Франкфурт.

„Яхнаджиев обаче не се отказва от удоволствието да търси. Той знае много добре, че рисуването върху платно не е като да декорираш гола плът. Но и че за да не умре от самота в кулите си от слонова кост, живописта трябва от време на време да слиза от пиедестала и да се доближава до публиката. Платното е „от висок регистър” място за експерименти, където се срещат и си пасват безпокойства, сънища и мечти, емоции и всякакви други хубави и истински неща, които се раждат от тишината, от безмълвното размишление, далеч от фалшивите и лъжливи трикове на телевизията. На платното, затворен в студиото Иван Яхнаджиев дава живот на фантазни фигури, заплашителни и безобидни – като страшилища и плашила за деца – но привлекателни. Форми, които напомнят далечни, фантастични обхвати, където черни, решителни знаци успяват да съжителстват с тиха акварелна лирика”.

Андреа Ромоли

„Човек, който може да усеща мириса на утрото, мириса на слънцето и да ги рисува, той може да чувства и тези вълшебни аромати на парфюмите. Когато те се доближават до аромата на природата, е голямо попадение. Подобна визия се създава лесно, ако можеш да чувстваш цвета”.

Мерлина Арнаудова, известна в артистичните среди и като Мерлин Арно. През 2014 година  тя направи уникална фотоизложба с нейно участие „ Тела в движение” в галерия „България” Сега  ще  бъде отново модел на маестро Иван Яхнаджиев в новата му изложба  „Магарето и жената” отново в галерия „България” със специалното частие на бандонеонистът Матиас Гонзалес  и цигуларят Иван Пенчев, които след изложбата ще имат концерт в зала „България”. Мерлина, която е и световна шампионка на 100 метра от Ричоне през 2007 година, е известна не само като фитнес модел и лекоатлетка, но също така и като бизнесдама. Мерлин Арно и Иван Яхнаджиев правят Боди Арт през 2014 година в Рим, тя е била негов модел и при представянето на книгите  на Маги Гигова „Шепот от стари дантели” и „Новите приключения на Маги от Магелан”.

Мерлин печели три златни и един сребърен медал от Мастърс олимпиадата в Ница за лека атлетика където я награждават със златна значка от българския олимпийски комитет.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак аз

    0 0 Отговор
    И ти си ми един неординерен направо неориентиран.