Last news in Fakti

8 Декември, 2015 17:39 1 744 0

Патриархът награди Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий"

  • патриарх-
  • неофит-
  • георги близнашки-
  • църковен-
  • орден-
  • кирил и методий

Отличието се връчва по решение на Светия синод в знак на внимание и за изключителни заслуги към БПЦ

Патриархът награди Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий" - 1
Снимки: БТА

Патриарх Неофит награди бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.

Отличието се връчва по решение на Светия синод в знак на внимание и за изключителни заслуги към Бългаската православна църква (БПЦ).

В словото си Неофит благодари на Близнашки "за дръзновението и добрата воля, които е проявил в битността си на министър-председател, и като юрист и добър държавник, е сторил нужното, за да предаде собствеността на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква".

Неофит отбеляза още, че именно Близнашки е сложил край на многогодишните дебати, свързани с това "чия трябва да е собствеността на патриаршеската катедрала".

Принадлежейки на БПЦ, храмът "Св. Александър Невски" принадлежи на целия български народ и вратите му са отворени за всички българи и за всеки човек, пожелал да се поклони в него, заяви още патриархът.

Георги Близнашки пък благодари за високото отличие и поясни, че този орден е най-високото отличие за всеки човек на духа, посветил живота си на младите хора, за да се образоват, да работят и да творят, като осъзнати и достойни български граждани.

Делото, което е повод за тази награда - връщането на патриаршеския храм "Св. Александър Невски на БПЦ, за мен беше въпрос на синовен дълг, към всички онези, които със своята вяра и човещина са ми помагали да се формирам като личност и да израсна като професионалист, заяви още той.

На тържествената церемония в Синодалната палата Близнашки дойде със съпругата и дъщеря си. На церемонията присъстваха също митрополитите от Светия синод и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА