Last news in Fakti

31 Март, 2016 03:00 1 000 0

Нова книга за магията на театъра

  • театър-
  • магия-
  • книга

„Феноменология на режисьорската интерпретация” е новата книга на известния режисьор Николай Ламбрев – Михайловски, съобщават от НАТФИЗ, които ще са домакини на нейното представяне.

Николай Ламбрев – Михайловски е неспокойна и търсеща творческа личност. Над 120 театрални постановки, оперни и музикални спектакли; сценарий и режисура на двайсет серийния телевизионен сериал „Църква за вълци”; режисьор на документални филми за БНТ и над двайсет радиопредавания в програма „Христо Ботев” на БНР; участия като актьор във филми. Ламбрев има сериозни интереси в областта на музиката и литературата. Книгите му с театрални есета и поезия „Пясък” и „Сенки на ангели” бяха посрещнати с интерес в публиката. Години наред той е театрален педагог – преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград.

„Режисьорът се занимава с анализ на битието и човека. Една история превръщат в сценичен разказ не просто заради самата нея, а заради въздействието, което програмираш тя да има върху другите. А другите – това са зрителите в театралната зала. И всъщност вътрешният ти стремеж е: нека са повече хората, които ще възприемат твоите пресъздадени вълнения като свои.”- пише Ламбрев във въведението на монографията, която носи красноречиво подзаглавие: „Пространство на замисъла и структурирането на театралния спектакъл – философски и методологически аспекти на режисьорското творчество”. Неслучайно  Ламбрев твърди, че драматургичната творба има три свои раждания: спектакъл на автора(драматурга), спектакъл на режисьора и спектакъл на зрителя. Такава е антропологията на действието, следва описание на територията на замисъла, и актът структуриране, за да се стигне до интерпретацията. Сложна е теорията на режисурата, но не може без нея, за да я има магията на театъра. Книгата, издадена отлично полиграфически е илюстрирана със снимки от спектакли, реализирани от автора.

Книгата ще бъде представена на 31 март, четвъртък 2016 г. от 18.00 часа в Аулата на НАТФИЗ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА