13 Април, 2016 05:00 908 0

Визуална провокация на млади артисти

  • алос-
  • млади артисти-
  • визуална провокация

2 в 1 - фотоизложба и уъркшоп

Група млади артисти представят в София фотоизложба, съчетана с уъркшоп, съобщиха от Центъра за неформално образование и културна дейност Алос. Боян Бахрин, Венцислава Стоянова, Ася Спасова и Марина Стоянова ще представят на 16 април в Галерия/студио Underground от 18 часа фотоизложбата „Тъмна светлина“ и уъркшопа „Рисуване със светлина“.

Изложбата представя фотографии на избрани локации от София, постигнати чрез специфична фотографска техника в стила „light-painting“, позволяваща наслагването на светлинни контури, които дорисуват средата по характерен и смислово свързан с локацията. Проектът „Тъмна светлина“ е насочен към визуална провокация на темата за градската среда и как жители и гости на София възприемат определени локации – с какво ги асоциират, познават ли тяхната история и до каква степен намират паралел между сегашното им предназначение, личната представа за тях и първоначалната им функция.

Чрез актуалната съвременна изразна форма на изкуството – light-painting, изложбата цели да постави във фокуса на вниманието на публиката популярни и социално значими локации в София, и да постави въпроса как всеки отделен човек възприема тези места.

Уъркшопът „Рисуване със светлина“, дава възможност на публиката да създаде собствени light-painting произведения. В тъмно пространство (черна стаичка) всеки посетител ще може да създаде своя светлинна рисунка, която да бъде заснета на дълга експозиция с фотоапарат. По този начин хората ще създадат собствена временна реалност. Предвидено е моментно принтиране на снимката. По този начин, в рамките на 3-4 минути след заснемането, човек ще може да се сдобие с хартиено копие на създадената от него светлинна рисунка. Участието в уъркшопа е без такса за вход.

В пространството на Галерия/студио Underground освен фотографии, ще бъдат експонирани и авторски изобретените светлинни „инструменти“, с които са заснети кадрите и ще има светлинна инсталация.

Проектът „Тъмна светлина“ е подкрепен НФ „КУЛТУРА” към Министерство на културата по програма "Дебюти" в партньорството на Център за неформално образование и културна дейност Алос. Партньори: Галерия/студио Underground, Сдружение Изкуство в Действие /artinaction.eu/, Кафе – галерия на ФНПП, СУ "Св. Климент Охридски"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА