25 Април, 2016 04:00 1 765 0

Другото изкуство на София

  • алос-
  • изложба-
  • от дистанцията на времето

На 27 април се открива изложбата „От дистанцията на времето“

Другото изкуство на София - 1

Първата изява от проекта „Другото изкуство на София“ е изложбата „От дистанцията на времето“. Откриването е на 27 април, сряда, от 18 часа в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ), на бул. „Черни връх“ 2. Куратор на изложбата е Орлин Дворянов.

Изложбата представя две от най-старите „авангардни“ ъндърграунд формации, функционирали от края на 70-те и основно през 80-те години на ХХ век в София - група „Кукув ден“ и тандема „ДЕ“. Концепциите на двете групи са различни, но дейността им тече паралелно до началото на политическите промени и по своеобразен „авангарден“ начин се включва в нейното осъществяване.

Представени са картини, колажи, инсталации, както и документални материали – фотографии, видеозаписи, текстове, които отразяват духа на десетилетието преди и по време на промените.

Другото изкуство на София

Група „Кукув ден“ се смята за една от първите „авангардни“ интелектуални групи в България, свързани с развитието на българското съвременно изкуство. Появява се в средата на 70-те години на ХХ век, като нейни основатели са студенти от Художествената академия, Консерваторията и Софийския университет.
Групата функционира до 1991 г. За периода на съществуването си малобройните й основни членове организират помежду си закрити изложби, пърформанси и дискусии за съвременно изкуство по теми, върху които тоталитарната власт е наложила идеологическо табу. Те снимат любителски филми, провеждат ежегодни тематични карнавали, а три години преди политическата промяна издават за по-широк кръг свои приятели ръчно списвана културно-информационна брошура с шеговит характер. Тяхното творчество не е пряко насочено срещу политическата конюнктура, но отразява необходимостта за младите автори от лична художествена позиция и свободна изява във време, подвластно на цензура и спуснати „отгоре“ правила.
За да оцелее в тоталитарните условия, групата поставя себе си в състояние на „вътрешна емиграция“, в която членовете й обменят артистични идеи и информация и търсят варианти за духовното си оцеляване в рамките на затворения приятелски кръг.

Другото изкуство на София

Група „ДЕ“ („Динамична естетизация“) възниква през 1984 г. като творчески колектив, насочен към участие в свързани с естетизирането на градската среда конкурси. Скоро след създаването ѝ участниците в групата – художниците Добрин Пейчев и Орлин Дворянов – се обособяват като акционистки тандем. Двамата автори си поставя за цел да осъществят преки художествени намеси в публичното пространство и предприемат рискования за времето си проект „Дело срещу преходността“. Във връзка с неговото провеждане те реализират продължителна серия от изложби, пърформанси и акции в природна и градска среда. В действията си често въвличат свои приятели, а също студенти и ученици. Емблематични за група „ДЕ“ са акциите: „Мостове на изкуството“ (София, 1988), „Дванадесет крачки към светлината“ (с. Лозенец, 1988), „Пътят към вечното дърво“ (Габрово, 1988), „Мост на изкуството“ (Ловеч, 1989), „Разтварянето на пирамидата“ (София, 1989), „Мост към небето“ (София, 1989), „Отричане на шаблона“ (1989-1992) и др.

„Другото изкуство на София“  включва поредица от изложби, презентации и прожекции с артефакти и документации от алтернативния художествен живот на София от края на ХХ век. Проектът се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС и е съфинансиран по програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА