Last news in Fakti

3 Юни, 2016 00:01 2 954 0

Кинжалът на Тут паднал от космоса

  • тутанкамон-
  • извънземен произход-
  • кама-
  • кинжал-
  • метеорит-
  • небесно желязо

Находката е открита през 1925 г., но едва сега е изследвана обстойно

Кинжалът на Тут паднал от космоса - 1
Снимки АП/БТА

Кинжал, открит в гробницата на египетския фараон Тутанкамон е изработен от метал, дошъл от космоса. Това сочи ново проучване, направено от изследователски екип от Политехническия университет в Милано, Университета в Пиза и Египетския музей в Кайро, цитирано от в. "Дейли телеграф".

35-сантиметровият кинжал, открит в гробницата през 1925 година, е изкован от извънземен материал, дошъл на Земята най-вероятно посредством паднал метеорит.

Анализ, направен с помощта на техника, наречена рентгенова флуоресценция, сочи, че острието съдържа 10% никел и 0,6% кобалт.

"Съотношението между никел и кобалт в острието на камата е подобно на това в железните метеорити, които са съхранили съотношението на хондрит - материалът, от който се е образувала Слънчевата система", заявява Даниела Комели, професор по наука на материалите в Политехническия университет в Милано.

Кинжалът на Тут паднал от космоса

„Както всички знаем, изделията, направени от желязо в Древен Египет, са редки, а този материал е бил по-ценен и от златото. Невероятно е, че никой досега не е анализирал задълбочено сплавта на кинжала“, казва Франческо Порчели, професор по физика от университета в Торино.

Кинжалът е открит от археолога Хауърд Картър през 1925г., три години след като е открита самата гробница на фараона. Той датира от 14 в. пр. Хр., и е един от много малкото железни артефакти, открити в египетската култура.

Находката обяснява също защо египетските йероглифи за желязо, които се появяват приблизително 100 години по-късно, използват термина "желязо от небето".

"Употребата на този термин предполага, че древните египтяни са били наясно, че тези редки късове метал, са падали от небето", казват още експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА