Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 04:27 1 471 10

12 февруари 1922 г. Откриват гробницата на Тутанкамон

  • тутанкамон-
  • фараон-
  • египет

Има ли проклятие на фараона

12 февруари 1922 г. Откриват гробницата на Тутанкамон - 1
Снимка: БГНЕС

На 12 февруари през 1922 г. в Долината на царете е открита гробницата на Небхеперура Тутанкамон - египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Гробът му, разкрит от английския археолог Хауърд Картър, е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

Тутанкамон е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен е в 4 позлатени ковчега, поставени един в друг, 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит, отбелязва в. "Марица".

Тутанкамон се възкачва на престола на 8 г. и умира на 19. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак - инфекция след счупване на крака, съчетана с усложнения от малария.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 г. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначния стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т. е. той не може да движи нормално главата си. При завъртане такъв човек трябва да извърта цялото си тяло.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието, така и на т. нар. „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мислителят

    3 1 Отговор
    Едно от големите археологически открития на ХХ век .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Картър

    1 0 Отговор
    Груба грешка! Гробницата на Тутанкамон е открита на 26 ноември 1922 година!!!

    Коментиран от #8

  • 5 Картър

    1 0 Отговор
    Най великото археологическо откритие на всички времена!
  • 6 Иманяр от Вардар

    1 0 Отговор
    Археолозите открили гробницата на Тутанкамон забелязали древен брой на вестник ,,Скопски новини,, с решена кръстословица.
  • 7 кумчо ВЪЛЧО

    1 1 Отговор
    След тодини , когато открият гробницата на нашенския юнак и вожд ББ , какво ли ще открият археолозите ? Чекмеджета с кюлчета ? Шкафчета с евро по 500 ? Мумиите на манекенки и плеймейтки ? Фотоапарати със снимки на покоите му ? Проекти на къщи в Барселона и Дубай ? Защо ли точно това ми хрумна , не знам ? Случайно ще да е.......
  • 8 Мислителят

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Картър":

    Да , открита е тогава , когато са разкопани и открити първите стъпала , но не са знаели какво откриват .После се налага да я зарият отново , независимо че са стигнали доста в откритието . Но отварянето на последната стая / камера / със саркофага и другите предмети е на 16 или 17 февруари 1923 г . Много труд , на много хора и велико откритие .

    Коментиран от #9

  • 9 Картър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мислителят":

    Като не са знаели какво откриват защо Картър е изпратил телеграма до Карнарвън,че е открил недокосната гробница и да дойде веднага? Апропо Картър,Карнарвън и дъщеря му лейди Евелин са пробили дупка в съкровищницата и са откраднали дребни,но ценни вещи за спомен! Лорд Карнарвън е настоял,първа е влязла лейди Евелин!

    Коментиран от #10

  • 10 Мислителят

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Картър":

    Точно така е , но не писах другите подробности - няма да развивам темата . Сега стана добре при Вашето допълване . Самостоятелните коментари стават дълги и рядко някой им обръща внимание .