Last news in Fakti

1 Юли, 2016 17:38 11 034 1

Ритуално разчленена тракийска принцеса откриха край Бенковски

  • ритуално-
  • разчленена-
  • тракийска принцеса-
  • бенковски
Ритуално разчленена тракийска принцеса откриха край Бенковски - 1
Снимка: Нов живот

На уникална находка в Източните Родопи се натъкна екип от археолози под ръководството на младия учен доц. Любен Лещаков, съобщи "Нов живот". Археологът работи под наблюдението на проф. Николай Овчаров край село Бенковски, Кърджалийска област.

Там бе открито едно от най-богатите погребения от тракийската епоха. В оформен в скалите гроб бе намерена тракийска принцеса с над 60 украшения от сребро и бронз – фибули, диадема, обеци. При ритуала са положени цели 11 сребърни пръстени с изображения на антични богове. Цялото погребение се датира във втората половина на 4 в. пр. Хр. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр. са изработени в големия елински град Маронея на Бяло море. Други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.

Много интересен е ритуалът на разчленение на трупа, който отговаря на теорията на орфическата религия. Ще припомним как тялото на Орфей е разкъсано и парчетата са хвърлени във водите на Марица.

Според проф. Овчаров това е поредното голямо откритие в Източните Родопи. Явно тук е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Като позиция, новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул, открито от Овчаров. Новата находка е пореден щрих към “цивилизацията на скалните хора“ с главен център в Перперикон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 svetla cvetkova

    0 0 Отговор
    super