Last news in Fakti

3 Юли, 2016 09:00 2 746 2

Древните обитатели на Слатина „погребвали” къщите си

  • слатина-
  • неолитно селище-
  • погребвали
Древните обитатели на Слатина „погребвали” къщите си - 1

Древните обитатели на неолитното селище в софийския квартал „Слатина” най-вероятно са погребвали по своебразен начин своите къщи. Това заяви в интервю за Факти.бг ръководителят на разкопките на селището проф. Васил Николов.

Той посочи, че според съвместни проучвания с Геофизическия институт към БАН са доказали, че при изгарянето на къщите се е образувала температура от порядъка на 1200-1300 градуса по Целзий. Това може да се получи само при преднамерено изгаряне на къщата и предварително внасяне на значително количество дърва.

„Можем да го наречем погребване на къщата. За да се построи нова къща трябва да се освободи душата на старата. Възможно е това е налагало изгарянето на къщите”, смята проф. Николов.

Прочетете цялото интервю на страниците на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 2 Отговор
    Ами ,ако е пожар при който са изгорели тия къщи??Защо мислите,че сте прави?КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СИ ИЗГОРИ КЪЩАТА ЗА ДА СИ ПОСТРОИ НОВА.ВИЕ МАЙ ВЗЕХТЕ ДА ИЗТРЕЩЯВАТЕ ТОТАЛНО. АЙДЕ ТОЯ ДЕТО ГО Е ИЗМИСЛИЛ ДА СИ ЗАПАЛИ КЪЩАТА И ДА СИ ПОСТРОИ НА НЕЙНОТО МЯСТО НОВА А??

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Не са строели нови, отивали са на гурбет в Англия и Германия...