Last news in Fakti

12 Юли, 2016 04:15 5 714 0

Траките все повече привличат туристите в село Ночево

  • траките-
  • туристите-
  • село ночево
Траките все повече привличат туристите в село Ночево - 1

През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийското светилище при чернооченското село Ночево, разказват местните жители.

С развитие на социалните мрежи мястото получава голяма популярност сред редица почитатели на тракийското наследство. Любителите се организирали в групи от по 15-20 души обикновено, чрез социалната мрежа „Фейсбук“. През нощта палят огньове и спят в палатки до самото светилище, казват хората.

Първото свещено място на траките е в местността „Пармак кая“ до махала Еминчауш на село Ночево. То представлява голяма скала с издълбани трапецовидни ниши, фалистичен символ и малка двуутробна пещера. В пещерата е пълно с прилепи.

Второто светилище край село Ночево е разположено на скален масив, на който са изсечени множество трапецовидни култови ниши, скални басейни, пещери, шарапани, причудливи форми наподобяващи човешки лица, животни и други. Мястото е известно най-вече като „Долината на сътворението“. Всеки, който обича мистерията на древните траки, може да я изживее като тях и днес.

Впечатление правят добре запазените трапецовидни скални ниши, както и няколко сводообразни сухи пещери. Такава една пещера е “Ташлък”. Над входа има няколко добре запазени ниши.

Гледката към долината на река Величка или Улудере, както я наричат местните жители, е изключителна.

Втората пещера е в следващия скален комплекс. Нарича се “Коджа ин” /Голямата пещера/, като в района около нея също има изобилие от древни съоръжения и изсичания.

Местното население е дало различни наименования за всяка открояваща се скална група /Овенът, Сляпата глава, Кучето,  Лицето, Килимявката, и др./.

На една поляна източно от селото в два камъка са издълбани шарапани /от турски шарап – вино/. Това са 2 съоръжения представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях. До тях се намира и старото гробище на село Ночево, където и днес могат да се видят надгробните камъни.

Предполага се, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

Съоръженията се намират на около 200 метра едно от друго, като едното е сравнително добре запазено и са се съхранили два от басейните му и улеи. 

Втората шарапана също е запазено и е с внушителни размери. Има кръгла форма с диаметър на кръга около 180 см. Дълбочината е 30 см, изсечена скосено към дъното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА