Last news in Fakti

17 Юли, 2013 11:42 1 365 0

Фестивал на средновековните битки край с. Мезек

  • с. мезек-
  • община свиленград-
  • траките-
  • гробница-
  • фестивал

Община Свиленград планира организирането на Фестивал на средновековните битки с цел популяризиране на обновени културно-исторически обекти в района на с. Мезек. Това съобщи инж. Иванка Димитрова на заключителната пресконференция по проекта BG161PO001/3.1-02/2009/002 "С богатството на миналото към атрактивно бъдеще".

В рамките на проекта Средновековната крепост и Тракийска куполна гробница край с. Мезек бяха  допълнени с множество атракции, целящи повишаване на туристическия поток в региона.
„Това е проект, който променя облика на едно населено място, използвайки неговата история и архитектура и показващо на преден план направеното от нашите предшественици”, заяви кметът  на Община Свиленград инж. Георги Манолов. „Мезек е пример за това как трябва да се работи във всяко едно кътче от България”, допълни той.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият бюджет на проекта е 3 142 267,50 лв., от които съфинансиране от ЕФРР: 2 670 927.37 лв., съставляващи 85% от общите допустими разходи по проекта. Приносът на Община Свиленград е 471 340.13 лв., съставляващи 15% от общите допустими разходи по проекта. Срокът за изпълнение на проектните дейности е 24 месеца.

„За първи път Община Свиленград осъществява проект, който има за цел да реализира приходи. Реновираните обекти в с.Мезек означават нови работни места, повече туристи и промяна във възприятието на местните хора за региона ни.”, заяви инж. Димитрова, ръководител на проекта. „От откриването на обновените атракциони посетителите са се увеличили двойно. Те си тръгват от гробницата и крепостта изключително впечатлени от видяното”, допълни тя.

Районът вътре и около реставрираната по проекта Средновековна крепост край с. Мезек е обособен като „Средновековен атракцион”. Декори на стражева стая и оръжейна са експонирани на крепостта, а наоколо е разположен военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми. Целият район е издържан в духа на Средновековието, а туристите могат да станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла и да участват с игри.

Проектът набляга на серия от интерпретативни дейности, една от които е поставянето в Тракийската куполна гробница на холографски изображения на откритите там златни и бронзови украшения. Посетителите вече могат да видят в автентичната им среда ценните находки, които се съхраняват в Националния археологически музей към БАН, чрез триизмерните им холограми. 

Цялостното възстановяване и трайно експониране на културно-историческото наследство на територията на с. Мезек е допълнено и от извършване на инфраструктурни дейности, включващи ремонти и подобрения на двата пътя, водещи до туристическите обекти в района. За любителите на колоезденето е изградена велопътека с обща дължина 7,250 км. Пътят, водещ до Тракийската гробница, е превърнат в терен за стрийт арт изкуството - изрисувани са  600 кв. м от него, а  по маршрута са поставени 50 м преносими платна. И на пътя, и на платната картините отразяват епохата на траките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА