Last news in Fakti

22 Юли, 2016 08:00 3 439 0

Древна обсерватория в Родопите определяла годината

  • алексей стоев-
  • изследват-
  • древна-
  • обсерватория-
  • ковил-
  • пирамида

Доц. Алексей Стоев разказа за археоастрономическите проучвания на „пирамидата“ оформена в скалите в местността Ак кая

Древна обсерватория в Родопите определяла годината - 1
Снимка: satrae.swu.bg

„В момента изследваме древно светилище, което е по-скоро от епохата от енеолита, някъде от 3-4 хилядолетие пр. Хр. Светилището е много интересно, защото за първи път откриваме такова в Източните Родопи. Става въпрос за своеобразен каменен уред, чрез който по една специално издълбана стена, с много сложен профил, който почти представя фигурата на параболата, се движи сутрешното слънце, което изгрява на местния хоризонт. Всичко това показва времето в рамките на годината“, съобщи за Факти.бг доц. Алексей Стоев от Института за космически изследвания към БАН.

Стоев в момента е на експедиция, която прави археоастрономически проучвания на „пирамидата“, оформена в естествените скали в местността Ак кая, на територията на скално-култовият комплекс при село Ковил. По думите му става въпрос за древна обсерватория.

„Знаем, че в рамките на Слънчевата тропическа година слънцето изгрява от различни места на местния хоризонт, което е използвано от древните хора за откриването на своеобразни маркери за стациониране на хода на времето в рамките на тази Слънчевата тропическа година. Така те са могли да определят много точно деня на зимното слънцестоене и на лятното слънцестоене, както и деня на пролетното и есенното равноденствие. По този начин, годината освен, че е била центрирана в отношение на начало и край и по отношение на настъпването на следващата година, но тя е била разделена и на четири отделни сектора, с продължителност от около 100 дни, които пък по-късно са били разделени на отделни месеци, в рамките на лунните фази и движението на Луната“, разказа Стоев.

„Тази древна обсерватория е много интересна. Картирана е много точно. Определена е позицията на главния оптичен инструмент, защото това си е един истински инструмент от древността, спрямо други неща, тъй като светилището е много голямо“, уточни той.

„Всичко това е част от едно много голямо светилище край Ковил. Надяваме се този астрономически инструмент да заеме много сериозно място сред още няколко други, които сме открили и проучвали през годините. Източните Родопи се очертават като много сериозен и главен център в древността, в който са създадени своеобразни астрономически инструменти за продължителността на годината и съответно разделянето й на характерни отрязъци от време, свързани със сезоните и отделните месеци“, добави още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА