Last news in Fakti

18 Август, 2014 11:13 2 730 1

Изследват мистична течност от саркофаг на тракийски владетел

  • изследват-
  • мистична течност-
  • саркофаг-
  • тракийски-
  • владетел

Откритието е направено край Ново село

Доц. д-р Костадин Кисьов от Археологическия музей Пловдив откри в могила край Ново село саркофаг на тракийски аристократ. Директорът на музея беше смаян, когато в урната под обгорелите кости намери около 2 литра течност на 2 000 години.

Течността предстои да бъде подложена на химически анализ, за да се разбере какво всъщност е: вода, смесена с благовонни масла, вино или кръв.

Освен описаните до този момент предмети, в могилата се откриха и скелетите на три коня. Конете са били убити и погребани заедно с тракийския владетел, защото преди това е било ритуална практика.

 Д-р Костадин Кисов съобщи пред Дарик радио, че находката датира от I-II в., а самата могила е в района на Бесапарските хълмове в община Стамболийски. Възвишенията са до някогашната столица на племето беси.

Мраморният саркофаг е направен от 200-килограмов каменен блок, а вътре има египетска урна, изработена от алабастър. Тленните останки на аристократа след изгарянето му на клада са положени във въпросната мистична течност, открита в херметически затворената урна.

„Имаме херметически затворена урна, затворен саркофаг, покрит от 19 куб.м пръст от могилата и при това положение няма как да влезе вода, а и възможността за конденз на влага е минимална“, каза Кисьов. Той уточни, че течността ще се изледва от специална лаборатория за да се установи какво съдържа. По думите му, вариантите за състава на мистичната течност,запазена две хилядолетия, са тя да бъде вода, примесена с вино или кръв от конете на местния аристократ.

 Финансирането на проучванията на могилата са финансирани с 35 000 лв. от Община Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 павлин павлов

    0 0 Отговор