5 Февруари, 2014 15:58 1 641 0

В Египет откриха пирамида на 4600 години

  • египет-
  • археолози-
  • пирамида

Постройката е с няколко десетилетия по стара от Хеопсовата пирамида

В Египет откриха пирамида на 4600 години - 1
Снимка: The Oriental Institute of the University of Chicago

Стъпаловидна пирамида предхождаща Великата пирамида в Гиза бе открита в древното египетско селище Едфу, съобщава Фокс Нюс.

Учените смятат, че пирамидата е на 4600 години, като е с няколко десетилетия по-стара от Хеопсовата. Вероятно тя е била построена по време на управлението на фараоните  Хуни или Снефру. В момента останките на структурата се извисяват на 5 метра, но според учените нейната оригинална височина е била 13 метра. Строежът е бил намерен под голям слой пясък, отпадъци и остатъци от разграбените й останки.

Пирамидата е изградена от каменни блокове и глина. Според изследователите постройката е една от седемте т.нар. провинциални пирамиди. Те се характеризират с липсата на верига от камери, които обикновено са показателни за погребалните цели на структурата. Поради това и учените смятат, че новооткритата пирамида по-скоро има предназначението на  паметник, възхваляващ поколението на фараона. Въпреки това около пирамидата са открити остатъци от погребения на майки и деца. Според археолозите обаче, те са били извършени много след строежа на постройката, като нямат нищо общо с нейното първоначално предназначение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА