Last news in Fakti

2 Септември, 2016 21:00 1 662 1

Общинари биха шута на Иван Вазов

  • общинари-
  • биха шута-
  • иван вазов

Общинският съвет в Мездра зачеркна новия филм за баба Илийца и дядо Йоцо

Общинари биха шута на Иван Вазов - 1

Родолюбци от цялата община Мездра са в шок, след като местният парламент в железничарския град посече апела им за финансова помощ за патриотичния филм "Българин да се наричам". Само 9 от 18 общински съветници гласуваха „За“ отпускането на еднократна финансова помощ за родолюбивата лента, другите се въздържаха или пък въобще не гласуваха.

По този начин те демонстративно обърнаха гръб на техния съгражданин – режисьорът на филма Искрен Красимиров. Лентата за Вазов проследява житието и битието на патриарха на българската литература и едни от незабравимите му герои - баба Илийца и дядо Йоцо. За осъществяването на лентата обаче са нужни още средства за техника, специалисти, монтаж и т.н. "Това е безумно! Въпросът дори не е за парите, а за българщината. Как може да откажеш да помогнеш за такова патриотично дело, което ще отекне по света? Това са по 4-5 стотинки на жител на общината!", сподели разочарованият Огнян Петров, основателят на комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край с. Очиндол. "Тези общинари не издържаха теста за родолюбие. С мълчаливия си отказ те показаха какво е отношението им към българското, към Вазов и неговите герои. Срамота!", коментира Красимир Стефанов, дългогодишен журналист в БНТ и баща на режисьора Искрен Красимиров.

От общинския съвет в Мездра обаче имат друго виждане по казуса. Пари с приоритет се давали за новородени бебета - по 350 лв. еднократна помощ, семейства с изгорели покриви и къщи и починали хора в чужбина за връщането им в родината. "Аз лично подкрепих предложението за финансиране на филма. Но няма как да съпоставяме една такава патриотична инициатива с парите за бебета, пострадали и починали хора. Отказът прави ли общинските съветници по-малко родолюбци или повече отговорни към решенията, които взимат?", коментира председателят на местния парламент Яна Нинова. Това е поредният случай, в който държавата и местната власт демонстративно показват отношението си към българщината. „Филм за Иван Вазов ще има!“, каза режисьорът Искрен Красимиров. „Дълбоко съм разочарован от решението на управниците от родния ми град. Но аз обещавам на всички жители на община Мездра един истински филм за Баба Илийца и дядо Йоцо, с който те ще се гордеят!“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнес средата

    1 0 Отговор
    Ако бяха музиканти и свиреха чалга(Азис,Кондьо,Софка), която може да се ползва при предизборната агитация на тъмнобългарското население и да има файда - пари щяха да се намерят!
    Вазов - тва е анахронизъм, пък и сигурно още помнят, колко бой са изяли, зада научат наизуст "Я съм бугарче"