5 Октомври, 2016 18:24 2 301 2

„Троя" - Легендата оживява на българска сцена

  • троя-
  • легендата-
  • оживява-
  • българска сцена
„Троя" - Легендата оживява на българска сцена - 1

„Троя"  е най-скъпата, зрелищна и мащабна  продукция на "Огънят на Анадола". За спектакъла, балетът репетира от 6 години. Троянската война е преразказана с един нов, модерен език на танца, като приказка -  драмата на войниците от най-кръвопролитната война на древността, любовните истории, жени, които губят разсъдака си, войната и помирението на Богове, Полубогове  и Простосмъртни. За спектакъла танцьорите споделят -  „ Ние изживяваме приказката и тук разказваме историята, в която сме участници”.

Спектакълът „Троя” е посетен и печели овациите на много министри, премиери,  звезди от шоу бизнеса сред които -  Селин Дион, Бритни Спиърс, Джо Кокър, Шакира, японският принц Микаса.

За шоуто в София ще пристигнат 50 от най-добрите танцьори на легендарния състав, както и огромен тир пълен с декори, костюми и техника за двучасовия спектакъл.

За създаването на шоуто са използвани: 3 150 шноли,  3 500 артикула грим,  500 чифта гривни, обици и огърлици, 2 000 специално изработени цветя, 7 200 ч. репетиции,  12 000 метра плат, 2 000 метра ръчно рисуван шифон,  2 500 метра специален плат изтъкан в  Узбекистан, 300 чифта специално изработени обувки,  3 000 златни монети за шлемовете на войниците, 1 200 метра бинт са били използвани от танцьорите,  само костюмите тежат 2.5 тона.

Костюмиерът на шоуто печели наградата на Fashion TV за "най-добър дизайнер на костюми на годината" 2008.

„Троя" - Легендата оживява на българска сцена

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 21 октомври в София и 23 октомври във Варна.

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановка „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита...), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида...) .

С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността.

Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война.

 В  „Троя” участват 50 танцьори.

Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки .

„Троя" - Легендата оживява на българска сцена

 "Огънят на Анадола"  получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк,  Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.
“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

Спектаклите са на 21 октомври, София, зала 1 НДК, 23 октомври, Варна ДКС, начало 20 часа

Билети на касите на НДК и ДКС  и в мрежата на Ивентим.

„Троя" - Легендата оживява на българска сцена

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 0 Отговор
    Междудругото някои троянци щом като са помислили 1 троянка за луда , даже са я затворили в лудница, значи троянците са били големи ТЪПАНАРИ ! Освен това не са й повярвали за нещата, които им е наговорила - ЗА БЪДЕЩЕТО НА ТРОЯ И ТРОЯНСКОТО ПЛЕМЕ !
  • 2 Реалист 2

    1 0 Отговор
    Става въпрос за троянката - Касандра !