15 Март, 2017 04:30 1 260 0

С индийска стъпка в ритъма на фламенкото

  • фламенко-
  • индийски танци-
  • мигел чаховски-
  • китарист-
  • концерт-
  • кинга малец
С индийска стъпка в ритъма на фламенкото - 1

Какъв по-хубав начин да посрещнем пролетта от това да се впуснем в ритъма на пламенното фламенко.

В денят на пролетното равноденствие (21 март), в София ще гостуват за първи път солиста на „Индиалусиа“ Мигел Чаховски заедно с победителката от конкурса "Следващата Боливуд звезда" Германия 2015 г. - Кинга Малец.

Мигел е дипломиран архитект, който активно се занимава с йога, и е посветил творческата си съдба на фламенкото. Възпитан от дете с най-пламенните ритми на страстната испанска музика, по-късно Мигел среща своя индийски гуру, под чието въздействие се влюбва в нежната и въздействаща индийска класическа музика - рагите. За разлика от западната класическа музика, рагите се изпълняват изключително като импровизации, подобно на фламенкото. Мигел е основател и солист на „Индиалусиа“ - един творчески международен проект, с който миналото лято кръстоса надлъж и нашир Съединените щати, a преди това обиколи с турне в Испания и Германия.

С индийска стъпка в ритъма на фламенкото

Неговата спътничка Кинга Малец е големият победител от Германия в съревнованието "Следващата Боливуд звезда" през 2015 год. Тя е и лауерат от Сингапур от конкурс за индийски класически танци, преподавател, пътуващ непрестанно из цял свят.

На 21 март, първият ден от пролетта, който е обявен от Юнеско за „Ден на вътрешния мир“ българската публика ще може да чуе невероятните фламенко ритми, които излизат изпод пръстите на Чаховски и да се впусне във вихъра на танца с талантливата Малец.

Специално за българската публика Мигел Чаховски и Кинга Малец отговарят на няколко кратки въпроса:

Мигел Чаховски

1. Опиши се с три думи:
Китарист - търсещ музиката.

2. Какво те вдъхновява?
Всички позитивни неща, които са вътре в душата ни, и всички онези красиви неща в природата, които са създадени, за да отговорят на духа в нас.

3. Какво е общото между индийския катак и испанското фламенко?
Испанското фламенко е много по-ново от катака, но въпреки това имат доста общи неща. Като например движенията с краката, импровизациите, изразните средства на тялото, ритъма. А и фламенкото е създадено от циганите, чийто корени са от Северна Индия.

4. Защо "Пътуване към себе си"?
Защото вътре в нас се крие всичко, от което имаме нужда.

5. Какво означава вътрешен мир за теб?
Едно състояние, в което можем да усетим нещата, такива, каквито са в реалност, едно състояние, в което можем да бъдем щастливи тук и сега. Едно състояние, в което можем да усетим абсолютната радост и да почувстваме тишината в музиката.

6. Защо България?
Защото все още не съм бил там. :)

С индийска стъпка в ритъма на фламенкото

Кинга Малец

1. Опиши се с три думи:
Аз съм танцьор и хореограф, специализиран в индийските танци. Израсла съм в семейство, обичащо изкуството, културата и музиката. Три думи? Обичаща музиката и танца.

2. Какво те вдъхновява?
Всичко, което видя, хората, които срещам. Всичко, което докосне сърцето ми. Може да е музикален концерт, танц,театър, улично изкуство, движение или звук в природата, красив видеоклип, дете, което изразява таланта си спонтанно, или личност с интересна житейска история.

3. Какво е общото между индийския катак и испанското фламенко?
Подобни ритмични фрази, движения с краката, грациозни движения с ръцете, израза на лицето, музикалността в силната връзка между музиката и танца, двете крайности - мекота, грация в движенията и бавно темпо, както и острота, сила в движенията и бързо темпо.

4. Защо "Пътуване към себе си"?
Да познаваме себе си и да усещаме себе си е много необходимо и помага в днешния свят... както в ежедневието, така и в изкуството. Едното предизвиква другото. Музиката и танцът или всяко друго изкуство правят хората по-чувствителни, по-умиротворени, по-разбиращи и по-щастливи. Връзката със собствения ни дух и духовното развитие прави същото, помага на творците и зрителите да обогатят изкуството си с нещо специално, което не може да бъде описано с думи, но може да бъде усетено.

5. Какво означава вътрешен мир за теб?
Вътрешният мир означава за мен любов, равновесие и радост.

6. Защо България?
България е известна с красотата си, богатата си култура и хора с отворени сърца. Нямам търпение да усетя всичко това. :)

С индийска стъпка в ритъма на фламенкото


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА