Last news in Fakti

28 Март, 2017 11:58 1 640 0

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

  • икар-
  • театър
Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА

Наградите "Икар" бяха връчени на церемония по случай Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл бе под купола на цирк "Балкански". Тази година отличията са посветени на 95 години от създаването на САБ и 120 години българско цирково изкуство.

Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата "Икар-2017" на Съюза на артистите в България (САБ) за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов".

Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър

Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - със спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

"Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар-2017" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза актрисата Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Тя благодари на родителите и преподавателите си, на всички хора от театъра, с които е работила, и преди всичко на чудесната българска публика, която винаги я е вдъхновявала и я е подкрепяла.

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

Цветана Манева и Руси Чанев бяха отличени за цялостен принос. С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно. Почетна награда беше присъдена посмъртно и на джазмена Васил Пармаков. Изпълнение на Тангра звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър".

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

"Икар" за майсторско техническо осъществяване получи "Жулиета" от Андраш Вишки на Боян Иванов в Русенския театър, за сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен на Василена Радева в Театър "София", за вариететно изкуство - Стефан Видев - Чеди, за цирково изкуство - Кристина Костова.

За съвременна българска музика бяха наградени Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края", за съвременен танц и пърформанс - "Дерида денс център" за "Sinner" на Живко Желязков, за критически текст - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989 - 2015" на Института за изследване на изкуствата, за куклен спектакъл - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари на Елица Петкова в Старозагорския куклен театър.

Вижте как раздадоха наградите Икар (СНИМКИ)

"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА