Last news in Fakti

19 Април, 2017 20:26 1 397 0

Безплатното документално кино вече и у нас (Видео)

  • кино-
  • документален-
  • европейско-
  • филм-
  • филми-
  • прожекции

16 европейски филма от 8 държави с над 100 прожекции в България

Безплатното документално кино вече и у нас (Видео) - 1

16 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в България ще бъдат излъчени от 21 април до края на годината напълно безплатно за широката публика в рамките на КинеДок - платформа за показ на документално кино извън кинозалите. Това съобщават организторите на събитието у нас „Активист 38“.

Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.

Международната европейска платформа КинеДок, чието трето издание през 2017 ще се проведе в 8 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията тази година ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.

Откриването на българското издание ще бъде на 21 април, от 19:30 часа с прожекцията на полския филм “Кралицата на тишината“ в столичния ъндарграунд клуб MAZE. Освен в София, до края на юни документалните филми ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. След това, до края на годината, за първи път в

България експериментално, платформата ще остане отворена за нови пространства по инициатива на публиката. КинеДок стартира през 2015 г. по инициатива на Института за документално кино в Чехия. Основната цел на проекта е да подкрепи показа на документалното кино и да го направи по-достъпно за широката публика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА