Last news in Fakti

24 Юли, 2017 02:44 2 885 1

Разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години

  • календар-
  • траки
Разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години - 1
Снимка: bTV

Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години.

Мистиката на траките привлича вниманието на инженера Мескян Палов и икономиста Андрей Шурелов в музея в морския град. Тя смятат красивите фрески върху глинено зърнохранилище от ранната желязна епоха за отброяване на фазите на луната и изгревите на слънцето.

Ако учените потвърдят откритието, този съд за съхранение на зърно може да се окаже първият документ за писмен календар на траките, съобщи БТВ.

Находката е намерена в могила край тракийското светилище Бегликташ, посветено на Богинята Майка и Бога Слънце. Според археолозите през малък триъгълник в камъните на светилището се измерва лятното слънцестоене. Мъжете обаче откриват детайлно отброяване на всяка фаза на луната и всеки изгрев на слънцето.

„Ако нямаме десетична бройна система и трябва да отмерим нещо, някакъв такт, който не е цяло число, дробите ще ни помогнат и всъщност и то вероятно точно така е било”, обяснява Мескян.

По думите на Андрей всеки може да използва календара в ежедневието си.

Младите откриватели се надяват външни специалисти да се поинтересуват от изследването им. Уредниците в местния музей обаче за сега не подкрепят тезата, че върху съд е изобразен календар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    8 1 Отговор
    Повечето уредници са прости подмазвачи на БКП-то ,ако бяха американци щяхя да рипат до небесата и да демонстрират с гордост че в музея им се намира ,,чудо,,