Last news in Fakti

19 Януари, 2012 13:04 1 594 0

"Златен век" за Адела Пеева и Хачо Бояджиев

  • софия-
  • "златен век"-
  • адела пеева-
  • хачо бояджиев-
  • вежди рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов ще награди с отличието „Златен век” на Министерството на културата кинорежисьора документалист Адела Пеева и Хачо Бояджиев на официална церемония на 20 януари т. г. /петък/ от 14:00 часа в зала „Колегиум” на Министерството.
Престижната награда се присъжда на двамата изтъкнати режисьори за техния принос в развитието на българската култура.

Адела Пеева е автор на култовите „Чия е тази песен?”, „Развод по албански” и на филма „Кметът”, тя бе и един от 20-те избрани изтъкнати кинотворци от Европа, които бяха поканени да бъдат специални гости на миналогодишния филмов фестивал в Кан. Тогава тя получи лична покана от европейския комисар за култура, образование, многоезичие и младежта г-жа Андрула Василиу за участие в специална среща по време на фестивала.

 Хачо Бояджиев е роден през 1932 г.  Завършва математика в СУ „Св. Кл. Охридски“ и „Театрална режисура“ във ВИТИЗ, защитава докторат по специалността „Телевизия и кино“ във Великобритания, специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, САЩ и Канада. Дълги години работи в БНТ като режисьор, като в периода 1993 – 1995 година оглавява медията. Хачо Бояджиев е създател на българския мюзикхол, автор е на много новогодишни програми. В последните години е режисьор на предаването „Полет над нощта“.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА