Last news in Fakti

24 Януари, 2012 12:58 1 090 0

"Аларма Пънк Джаз" с амбициозен концерт

  • аларма пънк джаз-
  • фестивал-
  • радио-
  • давид йенгибарян-
  • борис ковач-
  • концерт
"Аларма Пънк Джаз" с амбициозен концерт - 1
Борис Ковач и Давид Йенгибарян на фестивала Interzone в Нови Сад. Фотограф: Игор Рипак

Най-амбициозното събитие в календара на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” досега е програмирано за последния петък на януари – 27.01.2012 от 20:30ч. То е ексклузивна колаборация между легендарния новосадски композитор и саксофонист Борис Ковач и живеещия в Будапеща арменски акордеонист Давид Йенгибарян. Концертът ще мине под свойственото за музиката и на двамата артисти мото The Last Eastern Tango и е международна премиера на проекта, съобщиха от БНР.

Борис Ковач е роден в Нови Сад, центъра на мултиетническата провинция Войводина в Сърбия през 1955г. Композитор на нова камерна музика, саксофонист, мултиинструменталист, музикален философ и експериментатор в сценичните изкуства, „войводжанският Майкъл Наймън”, както обича да го нарича световната преса, излиза за пръв път на голяма сцена в далечната 1977г. с първата си формация – джаз групата Meta Sekcija. През 1982г. създава легендарния „инкубатор” за млади авангардни артисти от Войводина Ritual Nova Ensemble. Работата му е пряко свързана и с театъра и киното – основател е на музикалния театър „Огледало”, както и автор на музиката на редица съвременни спектакли и филми като Nahod Simeon на Томи Янежич (2006), „Бели, бели свет” на Олег Новкович (2010) и др. Влиянията в творчеството му варират от танго, европейска импровизирана музика и стара градска музика от Австро-унгарско време до кабовердиански мелодични структури. По широкия свят е известен главно с апокалиптично-хедонистичните си формации LaDaABa Orchest: с албумите The Last Balkan Tango (2001) и Ballads At The End Of Time (2003) и La Campanella: с World After History (2005). Дуото с акордеониста Давид Йенгибарян е най-новия му проект, продуциран от фестивала за нова музика Interzone.

Давид Йенгибарян (1976) е арменски акордеонист, живеещ от 15-години в Будапеща. В албумите му Tango Passion (2001), Pandoukht (2003) и No Compromise (2010) свирят цяла плеяда от легендарни уърлд и джаз музиканти – Франк Лондон и Мат Дерио от Klezmatics, Габор Юхас, канадският тромбонист Том Уолш  и др. Музиката му е уникална комбинация от Tango Nuevo, арменски фолклор и лирично-агресивен фрий джаз. Най-търсеният за колаборации акордеонист в джаз средите в Будапеща, който същевременно съумява да запази статута и репутацията си на ъндърграунд-артист.

„Ние, хората на изкуството, един ден трябва да обявим края на историята, защото историята злоупотребява с човека и изяжда всичките му  шансове да промени обществото към по-добро. Разбира се, не можем да спрем историята, но поне в произведенията си можем да кажем, че най-после е свършила и да заживеем извън нея” (Борис Ковач пред „Аларма” , пр. „Христо Ботев”)

„Аз не свиря на акордеон, а използвам акордеона, за да свиря музика. А ако се престорим, че сега ме питате каква музика обичам, ще отговоря: вкусната музика. Тя може да е много сладка, но не и сладникава, много тъжна, но не и песимистична... Може да има различни вкусове, но най-важното за мен е винаги да има свой силен и въздействащ вкус” (Давид Йенгибарян пред сп. ЛИК)

*Концертът ще се предава пряко по БНР на 92,9 FM и на честотите на програма „Христо Ботев” в цялата страна от 21:00ч. на 27 януари.

*Билети в мрежите на Eventim и Ticketplus и на място в „Дюкян Меломан” и Sofia Live Club: 25 лв (предварителна продажба) / 30 лв (в деня на събитието)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА