Last news in Fakti

31 Януари, 2012 18:06 1 686 0

Да се омъжиш за Бог

  • непал-
  • индуизъм-
  • вишну
Да се омъжиш за Бог - 1
Невари в Непал. Снимка: ЕПА/БГНЕС

9-годишната Бхинтуна, обсипана с диаманти и златен брокат, се усмихва, докато получава подаръци. Ученичката от Непал е облечена като булка, защото ще се омъжва за Бог. Тя е едно от хилядите момичета, които ще сключат брак с Вишну през следващия месец – част от вековна традиция на местните, изповядващи индуизма, предава Ройтерс.

Ритуалът се извършва преди момичето да влезе в пубертета.

Жените от общността на неварите в Непал минават през три сватбени церемонии през живота си. Вторият ритуал се прави, когато момичето е на 11 или 13 години. Тогава бракосъчетанието с Бог става на изгрев слънце на 13-тия ден след прекарани 12 дни в тъмна стая.

Третата сватба вече е истинска – с възлюбения на девойката.

Местните духовници са убедени, че традицията идва от преди няколко века. Тя тръгва от историята за семейство, уплашено от вероятността дъщеря им да избяга с  шут на Вишну. Родителите решават да омъжат момичето за божеството, за да я предпазят.

Бхинтуна ще сключи брак с Вишну в храма в град Катманду, разположен в Хималаите, заедно с десетки момичета между 6 и 9 години.

Вишну е считан за бог на закрилата. Той е един от боговете в божествената троица Тримурти заедно с Брахма и Шива.

Катманду е столица на Непал и най-развит град на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА