Last news in Fakti

26 Април, 2012 18:05 4 452 0

Да те омъжат на 1 година

  • булка-
  • непал-
  • сватба-
  • индия-
  • традиция-
  • жени-
  • момичета-
  • деца
Да те омъжат на 1 година - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Млада индийка пребори старовремска традиция и извоюва свободата си от задължението да се омъжи без любов. Когато била едва на една година Лаксми Саргара била „дадена“ за жена. На 3-годишна възраст, без да осъзнава, тя била омъжена за съпруга й Ракеш в северната провинция Раджастан. Родителите им решили, че в бъдеще те трябва да бъдат едно семейство, разказва „Дейли Мейл“.

Макар че Индия забрани детските бракове официално през 1929 година, в много места на страната тази традиция продължава да се практикува, особено в бедните и отдалечени краища.

18-годишната Лаксми научила наскоро, че е омъжена. Родителите й казали, че отива да живее в къщата на съпруга й. Възраженията й останали глас в пустиня. Тогава Лаксми се обърнала за помощ към организации за защита на човешките права. Социалните работници убедили майка й и баща й да се откажат от решението, взето преди 17 години.

Наскоро доклад на ООН обобщи, че 47% от омъжените жени в Индия правят това преди 18-годишна възраст. 40% от всички деца – булки в света минават под венчилото именно в Индия.

Традицията повелява невръстното дете да бъде „наречено“ на мъжа си, но да остане при родителите си, докато порасне. Пубертетът е ключовата точка в живота на момичето, след което то напусна семейното гнездо, за да свие свое.

„Това е първият пример за разваляне на брак, сключен в ранна детска възраст. Надявам се още хора да се вдъхновят от това“, похвали се свободната  Лаксми пред Агенция Франс Прес.

Раджастан е наричан още Земята на раджите", тъй като е осеян с дворци и крепости, повечето превърнати в интригуващи хотели, след като махараджите са били лишени от своите царски възнаграждения, но им било позволено за запазят имотите си. 

Иначе в много индийски села и градове се практикува ритуалът на масовите сватби, независимо от възрастта – също част от разнообразието на индийската култура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА