Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 06:05 1 844 0

Изложба за тайните на виното

  • вино-
  • бан

На 13 февруари от 17:00 ч. в Етнографския музей ще се открие Изложбата за тайните на „Виното”, съобщават от БАН. Изложбата е посветена на традициите на лозарството, винопроизводството и културата на виното по българските земи от древността до наши дни. Показани са древни и традиционни съдове за обработка на грозде, за съхранение и пиене на вино, разказани са всекидневни и ритуални практики с вино, както и интересни сведения за историята на българското винопроизводство. Чрез автентични вещи, стари снимки, много документи и непоказвани филми се разкриват тайните на виното.

Изложбата се реализира под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова. И с партньори: Национална лозаро-винарска камара,  Национален земеделски музей, ОП „Стара София” със Софийски исторически музей, Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки, Национална филмотека, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Държавна агенция „Архиви”,  Исторически  музей Асеновград, Археологически музей Септември. С подкрепата на: Домен Бояр АД и Винзавод АД – Асеновград.

Изложбата ще остане в залите на музея до 15 април. Дотогава всеки уикенд в музея ще се организират дегустации на вино за възрастни и ателиета (за мартеници, кукерски маски и др.) за малките.

Куратори: доц. д-р Светла Ракшиева и уредник Иглика Мишкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА