Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 12:17 1 542 0

Фотографии на американски джаз легенди пристигат в София

  • изложба-
  • джаз легенди-
  • black & white & jazz

Black&White&Jazz се открива на 20 февруари

Фотографии на американски джаз легенди пристигат в София - 1
Снимката на Louis Armstrong е на Guliver Photos / Getty Images / Michael Ochs Archives

Фотографии на Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Майлс Дейвис, Били Холидей, Ела Фицджералд, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Арета Франклин и много други се показват за първи път в галерия Credo Bonum.

Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ и „Гъливер Фотос“, официален представител на фотографската агенция Getty Images, представят изложбата „Black & White & Jazz”, посветена на американските джаз легенди през Месеца на афроамериканската история. Изложбата, която ще продължи до 17 март, представя серия биографични портрети на някои от най-значимите афроамерикански джаз легенди, които стоят като жалони в развлекателната индустрия в световен план.

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик и Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum, ще открият официално изложбата в понеделник, 20 февруари, от 18.30 часа. Специално участие тогава ще вземе и Рут Колева, която ще изпълни няколко емблематични джаз произведения.

Изложбата е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в САЩ от 1926 година насам, и почита приноса на афроамериканците към културния и политически живот на американската нация. Фотографиите в експозицията са смесица от официални студийни портрети и непринудени динамични образи, правени през периода от 1938 г. до 2008 г. Те пресъздават епизоди от личните истории и трудно постигнатите победи на тези влиятелни афроамериканци, допринесли за оформянето на живота на своята нация през последните 150 години.

За пръв път колекциите на Getty Images са изложени за българските зрители и те имат възможността да се впуснат във вълнуващо пътуване из живота на джаз легендите. От „Първата дама на песента“ – Ела Фицджералд, почиваща си в хотелска стая в Лондон, до пианиста, композитор и ръководител на оркестър Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб, тези изумителни фотографии отварят очите и умовете за отпечатъка на афроамериканците върху световната музика.

В изложбата ще бъде представена и българската следа – афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия. Непоказваните досега снимки са дело на българския фотограф-художник, носител на множество награди и реализирал изложби в Париж, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Ерусалим и редица други градове – Зафер Галибов. Понастоящем, Зафер Галибов е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН, но съдбата го е отвеждала на научни експедиции в Хималаите и Антарктида. Неговата страст към джаз музиката силно личи във фотографиите му.

„Black & White & Jazz” показва историята на Америка в необичайна перспектива чрез родения от сливането на африканската и европейската музикални традиции джаз. Музиката, която се харесва еднакво на всички, създава култура, в която колективното и индивидуалното са неразривно свързани и в която хората биват оценявани според възможностите си, а не според расата или друг второстепенен признак.

Медийни партньори на изложбата са радио JazzFM, JCDecaux България, водещата фирма в сферата на външната реклама у нас, и безплатният, културен гайд „Програмата“.

Месецът на афроамериканската история е вдъхновен от Картър Удсън, известен учен и историк, които учредява Седмицата на афроамериканската история през 1926 г. Той избира втората седмица на февруари, за да съвпадне с рождените дни на президента Ейбрахам Линкълн и аболициониста Фредерик Дъглас.

Честванията са удължени до месец през 1976 г. по повод 200-годишнината от създаването на САЩ. Президентът Джералд Форд призовава американците да "използват възможността да почетат твърде често пренебрегваните постижения на афроамериканците в историята на всяка една област".

Американският президент открива всяка година Месеца на афроамериканската история с тържество в Белия дом. През 2009 г., встъпването в длъжност на Барак Обама, първият американски президент от афроамерикански произход, придава специално значение на Месеца на афроамериканската култура. В своето встъпително обръщение, президентът Обама изразява признание към историческата значимост на момента, в който "човек, чийто баща преди по-малко от 60 години вероятно е нямало да бъде обслужен в местен ресторант, сега може да застане пред вас, за да положи най-святата клетва".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА